Wearables: impact voor verzekeraars en pensioenen

De digitalisering zal een aantal ingeslepen structuren in onze maatschappij veranderen. De financiële industrie ontsnapt daar niet aan. Wat echter dikwijls onderschat wordt is de impact van wearables op banken en verzekeraars. De digitale strategieën van een aantal financials zijn toegespitst op de communicatie via smartphones. Wearables maken de slimme telefoons in een aantal gevallen overbodig. Bovendien veranderen smartphones vooral de communicatie en transacties. Wearables kunnen ingrijpen op de manier waarop we leven. Dat kan sterke invloed hebben voor de verzekeringssector.

Overzicht van een paar populaire toepassingen

De hype van de wearables wordt gedragen door Google Glass. De slimme bril kan ongeveer alles wat een smartphone kan maar het voordeel is dat je het toestel niet moet hanteren. Hij luistert naar stemcommando’s en hij projecteert de gevraagde informatie op een head –set. Google Glass krijgt binnenkort tegenwind van Golden-I, een product van Kopin Corporation. Kopin is gespecialiseerd in zichttechnologie voor de militaire wereld. Hardwarematig worden ze zeker een zware concurrent voor Google Glass.

Voor de banksector heeft een slimme bril een enorm potentieel. Informatie opvragen en transacties uitvoeren kan zonder dat je daarvoor een specifieke infrastructuur moet uitbouwen. Maar ook voor de verzekeringssector liggen de interessante toepassingen voor de hand. Inschatten van risico’s en het evalueren van schade bijvoorbeeld, kan gebeuren via een wandeling met Google Glass.

Klik hier voor de website van Kopin

Een vergelijkbare toepassing zijn de smart watches. Iedere fabricant van hardware voor communicatie lijkt bezig te zijn met de ontwikkeling van een slimme polsklok. Er is ook een erg innovatieve nieuwkomer in de markt. Pebble is een ontwikkelaar die beroep deed op crowdfunding. De smart Pebble is al verkrijgbaar via de website van het bedrijf en kost slechts 299 $.

Klik hier voor de website van Pebble

 

Positief voor overlijden, extra druk voor vergrijzing

Het nut van alle wearables komt specifiek samen in de fitnesstoepassingen. Daar worden real-time data en prestaties getoetst en gechallenged aan objectieven en ingebouwde checks. Levens- en gezondheidsverzekeraars zullen daar een creatief potentieel voor ontwikkeling vinden. Maar dat vinden ze zeker in de wearables voor health care monitoring. Die toestellen gaan de efficiëntie van de medische wetenschap sterk verhogen. Een sprekend voorbeeld is de Protheus Digital Health Pill. Dat is een microcomputer in de vorm van een gelampulle. Patiënten slikken de pil en de sensoren kunnen de impact van medicatie meten in het lichaam. De microcomputer heeft geen batterij nodig maar gebruikt de lichaamswarmte als brandstof. Alle informatie wordt wireless doorgestuurd naar de bevoegde arts.

Het staat vast dat deze toepassingen de levensverwachting van de mens opnieuw zullen verlengen. Dat is goed nieuws voor de tarieven van overlijdensverzekeringen. Het zet anderzijds verder druk op de desastreuze financiële gevolgen van de vergrijzing en de pensioensector.

TIP: Tijdens The Future of Life Insurance | Leuven | 24.04.2014 en 25.04.2014 analyseren meer dan 20 specialisten alle belangrijke trends die de sector levensverzekeringen zal beïnvloeden. Belangrijkste topics: De impact van de lage lange termijn rente | Digitalisering | Regelgeving | Globalisering en Herverzekering.

Klik hier voor het volledige programma

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.