Fidea, een maatschappij in transitie

De Antwerpse verzekeringsmaatschappij Fidea maakte zijn resultaten over 2013 bekend. Na de overname door JC Flowers & Co koos de verzekeraar voor een radicale strategiewijziging. Op termijn wil Fidea enkel verder als schadeverzekeraar. De verkoop van levensverzekeringen werd ondertussen stop gezet en een gedeelte van de bestaande portefeuille leven, vooral het segment tweede pijler, werd verkocht aan AG Insurance.

In schadeverzekering nam Fidea de portefeuille Zelia over van Delta Lloyd Life. Die beslissingen hebben uiteraard gevolgen voor de resultaten van de groep.

Overname Zelia tast combined ratio aan

In schade tekent Fidea een mooie productiestijging op. In 2012 schreef de maatschappij 160,3 miljoen euro bij in de boeken. In 2013 steeg dat naar 194,1 miljoen euro. Die stijging van 21% komt echter vooral van de overname van de portefeuille Zelia. De premiestijging via eigen productie komt uit op 4,3%.

Aan die overname is overigens nog een andere consequentie verbonden. De kwaliteit van de Zelia portefeuille is veel lager dan die van Fidea zelf. Dat heeft impact op de combined ratio. Die steeg naar 97,4%. In het jaarverslag schrijft Fidea dat ze maatregelen nemen om de kwaliteit van die portefeuille op te krikken. Hoe ze dat gaan doen staat er niet bij maar allicht betekent het dat ze een selectieve sanering zullen uitvoeren.

Het stoppen van de verkoop in leven leidt tot het wegvallen van de eenmalige premies van meer dan 70 miljoen euro in 2012 naar bijna 6 miljoen in 2013.

In jaarpremies geeft dat uiteraard een ander beeld. De bestaande portefeuille blijft een premiestroom genereren die zelfs lichtjes stijgt naar iets meer dan 141 miljoen euro. Dat beeld zal volgend jaar echter drastisch bijgesteld worden door de verkoop van een gedeelte van de portefeuille leven aan AG Insurance. Die verkoop zal ook impact hebben op de rendabiliteit van de maatschappij. Het is geen geheim dat de kwaliteit van de portefeuille leven van Fidea extra kapitaalsbeslag eist. Door de gedeeltelijke verkoop valt die verplichting weg en heeft de groep extra mogelijkheden die ze kan gebruiken voor de verdere uitbouw van haar schadeportefeuille. Daarmee zijn niet alle problemen in leven opgelost. De portefeuille individueel leven is niet verkocht. Die draait nog op een KBC-platform maar Fidea engageerde zich om het beheer op een eigen platform over te nemen. De maatschappij moet dus een behoorlijke inspanning doen om een portefeuille leven van minder goede kwaliteit te beheren, die daarenboven in run-off geplaatst is.

Focus op schade biedt kansen

Fidea is een maatschappij die volop in transformatie is. De pure focus op schadeverzekering is een uitdaging. Om marktaandeel te winnen zal de maatschappij allicht mikken op autonome groei en tegelijkertijd uitkijken naar overnames. Autonoom groeien in schadeverzekering betekent nadenken over hoe verzekeren er in een digitaal gestuurde maatschappij zal uitzien. Projecten zoals Kroodle in Nederland tonen aan dat dit een compleet andere instelling en organisatie zal vragen.

Overnames van schadeportefeuilles zal in België niet eenvoudig zijn. Er is al een verregaande consolidering doorgevoerd en Fidea is niet de enige maatschappij die klaar staat om marktaandeel te kopen.

Maar de strategische keuze om een nicheverzekeraar in schade te worden biedt nog andere, zeer aantrekkelijke,  perspectieven. In de studie Insurance 2020, turning change into opportunity van PWC ontwikkelt de consultant twee business modellen. Om te overleven in een zichzelf heruitvindende samenleving kan een maatschappij kiezen om vanuit zijn eigen merk een sterke full service provider te worden. Het alternatief is om vanuit een white label positie verzekeringsdekkingen te ontwikkelen die door andere, mogelijk niet financiële partners worden gecommercialiseerd. In het Verenigd Koninkrijk  bewijst Ageas dat de combinatie van beide modellen perfect mogelijk is. De verzekeringsholding is actief via een paar zelfstandig opererende merken maar het levert via een joint-venture constructie ook verzekeringsdekkingen af voor de grootgrutter Tesco. Niemand kan ontkennen dat sterke big data gedreven maatschappijen zoals retailers en internetgiganten een deel van de distributie van verzekeringen zullen pakken. De kans dat ze ook de knowhow opbouwen om die polissen te creëren en te beheren is klein. Dat moet een uitdaging zijn voor een gespecialiseerde maatschappij zoals Fidea. .

De ingrepen die Fidea vorig jaar doorvoerde en de kost voor het indekken van de garanties in leven hebben ingehakt op  de winst van de maatschappij. Het positieve aspect is dat Fidea zijn solvabiliteit heeft opgekrikt. Als de verzekeraar er in slaagt om zijn schadeportefeuille verder te saneren en dat te koppelen aan een toekomstgerichte strategie voor die niche kunnen beide ratio’s verder positief evolueren.

De uitdaging die open blijft is of de kosten voor het beheer van de restportefeuille leven onder controle kan blijven en hoe het verder moet met die portefeuille. Het is allicht een kwestie van tijd en onderhandeling. Portefeuilles leven in run-off worden een gespecialiseerde business. Het juiste moment kiezen om daarin mee te stappen kan financieel een belangrijk verschil maken.

 

Klik hier voor het jaarverslag van Fidea

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.