Wet op banning overbodig?

De presentatie van Professor Robert Wttrwulghe (ULB) | WWT Law Firm |Université de Szeged | Université Jean Moulin III | Université Catholique de Louvain, zal een boeiend debat opleveren tijdens The Future of Life Insurance (24.04.2014 – 25.04.2014) De professor heeft zich de laatste jaren toegelegd op het misbruik dat een aantal bemiddelaars maar ook maatschappijen hebben gemaakt van onder meer (maar niet uitsluitend) het instrument levensverzekeringen in tak23.  Een aantal contracten naar buitenlands recht boden de vrijheid om vaak risicovolle en soms zelfs toxische fondsen in onder te brengen. Dat gebeurde meestal via verkoopsnetwerken van zogenaamde platformmakelaars. Die contracten waren niet alleen toxisch, ze waren ook opgeladen met zeer hoge commissies. Zowel in de mantel van de levensverzekering als in het onderliggende fonds werden commissielonen afgetopt. In het fonds konden die oplopen tot 10% van de geïnvesteerde bedragen.

R Wttrwulghe

Foto Le Soir

Het FSMA heeft onlangs een nieuwe maatregel uitgevaardigd die dat soort van praktijken moet opvangen. De marktwaakhond kan voortaan bepaalde fondsen bannen. De maatregel werd overigens ook al toegepast. Einde 2012 werd het fonds Nobles Crus van Elite Advisers uit de markt gehaald. De reden werd niet publiek bekend gemaakt maar het heeft allicht te maken met de beweringen dat Nobles Crus de waardering van de meer dan 60.000 flessen swijn die het beweert te hebben, systematisch te hoog prijst. Dat wekt verwondering. Op de technische fiche van Nobles Crus staan erg dure namen waarvan de reputatie moeilijk kan betwijfeld worden. Deloitte is auditor, Allen&Overy is law firm, Allianz is verzekeraar en Caceis is custodian.

Professor Wttrwulghe beweert echter dat de wetgeving op banning eigenlijk overbodig is. Het FSMA had voldoende wapens in handen om, op basis van Europese regelgeving, de misbruiken te voorkomen, beweert hij. Als die stelling voldoende kan onderbouwd worden maakt dat een behoorlijk verschil. Het is niet bekend hoeveel geld er uiteindelijk in rook is opgegaan via tak23 maar het gaat ongetwijfeld over vele honderden miljoenen euro. Het makelaarsnetwerk Kobelco draaide in zijn topjaren een omzet van meer dan 200 miljoen euro. Concurrent Masterfinance zal daar niet ver uit de buurt gebleven zijn. Beide netwerken gingen ongeveer tegelijkertijd overkop maar ze waren toen al een tiental jaren actief.

TIP: FUTURE OF LIFE INSURANCE | 24 en 25 april 2014 | Call +32 493 688 997 for last available tickets

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.