Walmart zet de banksector op scherp

Retailgigant Walmart zette de financiële sector in de  VS vorige week op scherp met de lancering van Walmart-2-Walmart. Met die P2P service kunnen klanten van Walmart tot 900 dollar cash overmaken naar eender wie in de VS. Tot 50 dollar betalen consumenten daar 4,5 dollar voor. Van 50 tot 900 dollar wordt dat 9,5 dollar. De ontvanger van het geld kan zijn geld opnemen met een simpele code.

Walmart heeft wereldwijd 245 miljoen klanten en 11.000 winkels in 27 landen. 75% van de klanten kiezen voor Walmart omwille van de lage prijzen. 80% van alle Amerikanen komt minstens eenmaal per jaar in een vestiging van Walmart.

In de VS hebben die Walmart klanten een heel specifiek profiel. Hun gemiddelde inkomen ligt onder het nationale gemiddelde en 20% van de klanten heeft geen bankrekening. (de zogenaamde unbanked) De winkelketen heeft in het verleden zijn financiële applicaties volledig afgestemd op dat klantenprofiel. Het goedkoop cashen van cheques maar ook de erg goedkope Bluebird prepaid kaart zijn daar voorbeelden van.

Met de applicatie gaat Walmart tegen een belangrijke trend in. Ze vervangen cash niet door een digitale toepassing maar ze maken het makkelijker voor de klanten om cash te gebruiken en ze ondersteunen de cashtransacties met digitale applicaties.

Analysten denken dat de P2P dienst van Walmart op termijn onderdeel zal worden van het Bluebird prepaid concept. Walmart zou de P2P dienst ook kunnen gebruiken in een smartphonegestuurd betaalnetwerk. Alleszins is het duidelijk dat giganten zoals Walmart snel bouwen aan een eigen en origineel ecosysteem voor betalingen. De banksector heeft een urgent probleem.

 

Tip: De meest actuele trends en scherpe discussies over mobiel betalen krijgt u tijdens The Future of Mobile Payments | 8 en 9 mei 2014 | inschrijven kan hier

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.