Waarom internetbedrijven de banken zullen veranderen

Emerce publiceerde vorig weekend een erg relevante visie op de bedreiging die big data gedreven maatschappijen betekenen voor de bankwereld. Ze doen dat vanuit een observatie van de Chinese markt. China gaf vorig jaar de toestemming om te starten met een aantal privébanken. Vooral internetbedrijven zoals Tencent, Alibaba en Baidu spelen in op die opportuniteit.

Tencent is de eigenaar van social messenger We Chat. Dat platform heeft 355 miljoen gebruikers. Met Tenpay heeft Tencent ook een eigen online betaaldienst. Vorig jaar zetten ze daar het spaarsysteem Licaitong naast.

Tencent gebruikte op briljante wijze een oude traditie van het Chinese nieuwjaar (Hongbao) om haar gebruikers te converteren tot klanten voor financiële producten. Met Hongbao sturen de mensen kleine bedragen naar vrienden en familie. Traditioneel gebeurde dat in een rode omslag maar Tencent ontwikkelde de mogelijkheid om dit via We Chat te doen. Miljoenen Chinezen koppelden daardoor hun kredietkaart aan We Chat. Daarna begon Tenpay haar bankdiensten snel uit te breiden. Naast online kunnen klanten nu ook offline betalen met een op QR-code gebaseerd systeem. Klanten van Tenpay kunnen ook P2P betalingen doen en hun openbaar vervoerticket opladen. Vorige maand zetten Tencent een zeer belangrijke stap door producten en diensten te verkopen via de zogenaamde branded channels op We Chat. Bedrijven kunnen op die manier de digitale berichtendienst gebruiken om hun eigen aanbod te promoten. Ze betalen dan een percentage op de omzet aan Tencent.

Alibaba_jackMaConcurrent Alibaba ontwikkelde het spaarsysteem Yu’e Bao. Dat trok ondertussen al 58 miljard euro kapitaal aan en heeft 81 miljoen gebruikers. Alibaba heeft met Alipay ook een eigen online betaalsysteem. Ook zoekmachine Baidu ontwikkelde met Baifa een eigen spaarfonds.

Internetgiganten zullen banken veranderen

De ontwikkeling van financiële diensten is cruciaal voor deze internetgiganten. Ze krijgen extra financiële reserves binnen en ze genereren omzet voor hun andere dienstenplatformen.  Ze creëren op die manier ook extra mogelijkheden om hun datamining nog te verbeteren en dat is op termijn essentieel.

Het intelligent gebruik van big data is op korte termijn een enorme bedreiging voor de financiële sector. Bovendien bouwen de internetgiganten aan een spinnenweb van bedrijfjes gespecialiseerd in relevante digitale dienstverlening. Die hebben vaak een trendy imago bij honderden miljoenen gebruikers wereldwijd. De combinatie tussen het gebruik van de klantendata en het vertrouwen dat fans hebben in hun favoriete sociale mediakanalen vormen een moeilijk te counteren concurrentie voor de financiële sector.  ‘Als de banken niet veranderen, dan veranderen wij de banken’, zei CEO van Alibaba Jack Ma onlangs. Zijn woorden lijken zeer snel waarheid te worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.