Bancontact vindt zichzelf opnieuw uit

Het betaalschema Bancontact Mister Cash zette vorige week de definitieve versie van hun nieuwe  app in de markt. De maatschappij bestaat 25 jaar en wil naar aanleiding van dat jubileum zichzelf heruit vinden.

Daar is ook een aanleiding voor. Het wordt al een aantal jaren beweerd maar de trend naar mobiel betalen lijkt momenteel nog maar moeilijk te stoppen. De brede verspreiding van smartphones en tablets en de snelle ontwikkeling van de technologie maken het eenvoudig en comfortabel om met je mobieltje te betalen. Dat geldt voor aankopen in fysieke winkels, voor een aantal openbare diensten maar ook voor aankopen op het internet. Het gehannes met muntjes en biljetten of met codes en kaartlezers zou snel kunnen afnemen.

Dat is natuurlijk bedreigend voor Bancontact en de maatschappij lijkt dat goed te beseffen. Bancontact reageerde eerder al met een Beta-versie van een app. Die werd breed getest door een paar tienduizend gebruikers. Vorige week kwam de effectieve versie op de markt. Niet dat ze bij Bancontact  meteen vrezen voor het ineen klappen van de transacties met een bankkaart. CEO Kris De Ryck beklemtoont nadrukkelijk dat de app naast de kaart komt te staan. Die strategie komt ook duidelijk terug in de structuur van het betaalproces. Voor aankopen online of in een fysieke winkel krijgt de consument de vraag of hij wil betalen met de app of met de kaart.

in_app_detail_nl

Dat Bancontact de positie van de betaalkaart blijft ondersteunen is logisch. De kaart is de essentie van het platform en het bedrijf is precies daarvoor opgericht. Die traditie veeg je niet van tafel met de lancering van een technisch trendy hoogstandje. Dat geldt overigens ook voor de merknaam. Die bekt als een vierkant fietswiel maar het is ondertussen een dermate sterk merk geworden dat de vervanging een erg delicate operatie zou worden die ook veel tijd en middelen zou vergen.

Op termijn zal Bancontact nochtans haar strategie goed moeten overwegen. Het is immers nu al duidelijk dat betalen met de app veel meer comfort geeft dan met het plastic kaartje. De app laat toe om kleinere bedragen tussen vrienden snel te regelen (Peer 2 Peer) door een QR-code op je smartphone in te geven en die uit te wisselen met de slimme telefoon van je makkers.  De rekening delen als je samen iets gaat eten wordt daardoor erg makkelijk. De ene betaalt de rekening en de andere betaalt zijn deel meteen via de smartphone aan zijn maat terug. Die zogenaamde peer-to-peer betalingen zijn niet mogelijk met een  bankkaart.

Voor betalingen in een fysieke winkel heeft de kaart nog steeds een dikke streep voor. Met de app zijn die namelijk enkel mogelijk als de winkelier een QR-code kan genereren. Voorlopig gaat het om zeldzame uitzonderingen maar Kris De Ryck gebruikt de marketingtruc die overal in de wereld handig dienst doet om dat snel uit te breiden. Handelaars die mee op het platform springen krijgen de nodige ondersteuning en publiciteit op de communicatieplatformen van Bancontact. In de VS hanteert Square die techniek erg handig. In Luxemburg is Digicash een rolmodel. Bij de early adopters zijn al een paar grotere namen. Mobile Vikings, Base en Interactive City. Die laatste partner is niet zonder belang. Interactive City opent het betaalschema van Bancontact voor de dienstverlening van de gemeenten. Lees onze blog daarover hier.

Betalingen op het internet kunnen dan weer veel vlotter geregeld worden met de app. Klanten die kiezen voor de app hebben geen kaart meer nodig en dus ook geen kaartlezer. Ze worden vanuit de webwinkel meteen doorgeschakeld naar de app waar ze enkel nog een pincode moeten ingeven.

Bancontact als accelerator voor Sixdots

Bancontact is een bedrijf dat in handen is van een aantal grotere banken in België. Dat is jarenlang de kracht geweest. De betaalkaart was in feite het bindmiddel tussen al die  banken.  Je ziet diezelfde structuur ook terug in de app. Klanten van ABK Bank, Argenta, AXA Bank, Bank J. Van Breda, Belfius, BNP Paribas Fortis (inclusief Hello Bank! en Fintro), bpost bank/bpost banque, CBC Banque, CPH, Banque, Crelan, Deutsche Bank, ING België, KBC Bank, Keytrade Bank, Record Bank en VDK Spaarbank kunnen meteen gebruik maken van de app. Dat is ook de reden waarom P2P betalingen eindelijk zouden kunnen doorbreken. Eerdere pogingen van onder meer KBC met Scashing waren weinig succesvol omdat de doelgroep die het kan gebruiken veel te beperkt is. Maar als de klanten van zestien banken snel een sommetje kunnen regelen is dat van een heel andere orde.

Ondertussen hebben een aantal grootbanken zich ook achter de nieuwe mobile wallet Sixdots gezet. De amplitude van dat platform is veel breder. Sixdots bouwt ook loyalty, ticketing en couponning uit maar betalen is wel een essentiële functie. Bancontact kondigde aan dat zij ook op het platform van Sixdots zullen inpluggen maar hoe dat zal gebeuren is nog niet duidelijk. Voor de klanten van banken die op beide  betaalschema’s inpluggen zou de betaalfunctie via een app dan dubbel lopen. Dat lijkt weinig zin te hebben. De gebruikers van Sixdots zijn bij uitstek gericht op mobiele toestellen en zij zullen ook niet terug grijpen naar een betaling met een plastic kaartje.

De tweede vraag die zich stelt is welke de positie van de banken wordt die inpluggen op de app van Bancontact en niet op Sixdots. Als we de woorden van Kris de Ryck nalezen lijkt het er op dat gebruikers van de Bancontact app op het platform van Sixdots ook de andere voordelen van Sixdots (loyalty, tickerting en couponning) krijgen.

Quote: Dankzij dit partnership zal op termijn elke Belgische klant die betaalt met Bancontact, volledige toegang krijgen tot alle nieuwe diensten op het Sixdots-platform

Als dit effectief de bedoeling is zou dat de actieradius van Sixdots enorm verbreden. De mobile wallet zou op die manier zijn eigen slogan ‘The standard for secure mobile payments’ meteen waarmaken.

TIP: Tijdens Mobile Payments Summit | 20.06.2014, stellen CEO Kris de Ryck van Bancontact en CEO Frederic Lhostte van Sixdots de strategie van hun onderneming voor. In het programma komen ook een aantal concrete cases aan bod.

Een gedachte over “Bancontact vindt zichzelf opnieuw uit

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.