Meten rijgedrag heeft maatschappelijk relevante gevolgen

AXA lanceerde vorig jaar de Smart Driver app. De applicatie analyseert je rijgedrag op basis van de sensoren in je smartphone. Al wat je moet doen is de app inschakelen en je toestel stabiel en horizontaal in de wagen leggen. Er is geen extra hardware vereist.

De toepassing werd met veel media aandacht in de markt gezet maar het werd snel erg snel stil rond de app. AXA kondigde aan dat ze de resultaten op een positieve manier zouden gaan linken aan de premie van de verzekering maar het blijft voorlopig afwachten op initiatieven van de Franse verzekeraar.

In de VS staan een aantal verzekeringsmaatschappijen veel verder met deze techniek. Als klanten akkoord zijn bouwen ze een zogenaamde dongle in de wagen in. Die wordt gelinkt aan het computersysteem van het voertuig. De dongle meet onder meer de temperatuur van de motor, of de passagiers de gordel dragen, de snelheid maar ook de manier waarop bestuurders versnellen en remmen.

Jim Weiss van de Casualty Actuarial Society berekende dat bestuurders die zich bewust zijn dat hun rijgedrag gemonitord wordt ongeveer 20% minder schadegevallen veroorzaken. Als verzekeraar zou je op die basis meteen moeten geïnteresseerd zijn maar er hangt ook een fiks kostenplaatje aan het systeem. Volgens Weiss heeft een gemiddelde maatschappij een daling in schade van 22% nodig om een break-even te bereiken. Om dat percentage te doen dalen naar ongeveer 13% zou de verzekeraar de toestellen iedere zes maanden kunnen verplaatsen in een andere wagen. Zes maanden zou voldoende zijn om het rijgedrag van bestuurders structureel te verbeteren.

Weiss suggereert ook om vooral te mikken op de risicoleeftijden. Jonge bestuurders veroorzaken meer schade. Die schadelast neemt af als ze ouder worden maar stijgt opnieuw licht op middelbare leeftijd. Die evolutie van de schadestatistiek komt heel duidelijk terug in de analyse van het remgedrag. Jonge bestuurders gaan vaker vol in de remmen. Dat neemt af met de leeftijd maar rond 60 jaar neemt het weer lichtjes toe.

Ondertussen duiken er ook commerciële initiatieven op. De ontwikkelaars van Dash bijvoorbeeld, haalden recent een belangrijk investeringskapitaal op. Naast informatie over het rijgedrag krijgt een bestuurder de mogelijkheid om bij schade interactief te communiceren met zijn verzekeraar en de hersteller. De app van Dash zal op termijn ook een aantal commerciële toepassingen mogelijk maken. Op basis van geolocatie kan je bestuurders bijvoorbeeld attent maken op bepaalde promoties of events.

De ontwikkeling van hard- en software die het rijgedrag tracken heeft een belangrijk potentieel. Verzekeraars kunnen de informatie linken met de premie en op die manier het rijgedrag van bestuurders veiliger maken. Dat heeft uiteraard een zware maatschappelijke impact. De kost van verkeersongevallen kan niet enkel gelinkt worden aan de directe materiële en lichamelijk ellende maar reflecteert door de files bijvoorbeeld, ook indirect op de economie.

Ook de efficiëntie voor de verzekeraars is niet enkel lineair af te meten. Door de apps interactief te maken kunnen maatschappijen sneller met hun klanten en de herstellers communiceren. Op die manier kunnen ze kosten besparen.

De apps hebben ook een belangrijk privacy aspect. Ze meten een aantal gegevens die ook andere partijen kunnen interesseren. Voor gebruikers is het essentieel om te weten wie over die data kan beschikken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.