Consument niet klaar voor location tracking | survey Retale

Bluetooth Low Energy (BLE) laat toe om een klant gerichte boodschappenop zijn mobiel toestel te sturen terwijl hij shopt. Apple maakte eerder al duidelijk dat het volop kiest om die technologie te gebruiken bij de ontwikkeling van zijn mobiele betaalapplicatie maar ook Paypal test BLE momenteel uit in een concrete winkelomgeving in Palo Alto, Californië. Klanten die een winkel binnenstappen worden meteen herkend op basis van een signaal van hun smartphone. De winkelier krijgt een foto van de klant op zijn scherm en hij kan een aantal inlichtingen oproepen. Door er bijvoorbeeld het shoppinggedrag aan te koppelen kan de winkelier zeer gerichte aanbiedingen sturen. Het systeem volgt de klant ook als hij door de winkel loopt. Dat laat toe om een aantal pushboodschappen te sturen maar ook om te identificeren waar de klant belangstelling voor heeft, bijvoorbeeld omdat hij langer blijft staan bij bepaalde producten. Op die manier kan publiciteit erg persoonlijk gemaakt worden maar ook de loyalty kan een heel eigen benadering krijgen. In principe kan ook de betaling perfect gebeuren met dit systeem.

De vraag is echter of de consument al klaar is om die stap te zetten. Retale, een platform dat promoties van retailketens digitaal bijeen brengt, organiseerde een survey over digitaal betalen en promotie voeren bij 3000 gebruikers. Dat leverde verrassende resultaten op.

79,8% van de respondenten met een Android toestel wist niet wat beacons zijn. Bij Apple gebruikers is dat 69,4%.

Op Android zegt 61,6% geen pushberichten te willen ontvangen als ze shoppen. Voor Apple is dat 49,6.

Maar niet alleen over beacons blijken nogal wat vraagtekens te bestaan. 56,4 % van de respondenten weet niet wat NFC is.

81% is nochtans op de hoogte van het bestaan van Google Wallet maar 69,8% zegt dat ze de wallet niet gebruiken. 84% kent Passbook van Apple maar ook daar zegt 60,3% dat ze de tool niet gebruiken.

De digitale betaaltechnologie kent een bijzonder snelle evolutie maar om echt door te breken moeten alle schakels inde ketting mee zijn. Blijkbaar is dat nog niet meteen het geval voor de consumenten.

Klik hier voor de survey van retale

TIP: Mobile Payments Summit | Leuven | 20.06.2014 met onder meer een presentatie van Jan Deruyck (In the Pocket) over de mogelijkheden van beacons.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.