Real time mobiele betalingen zetten klassieke banken onder druk

Tijdens de eerste editie van Financelab Mobile Payments Summit, legde professor Leo van Hove (VUB) de vinger op een pijnlijke wonde. ‘Digitale betaalplatformen moeten ook efficiënt zijn, anders hebben ze geen zin’, poneerde Van Hove. Die redenering zet nu ook een aantal hoog aangeschreven financiële experts in de VS tot actie aan maar ze gebruiken de stelling van uit een andere invalshoek. Onder meer Sandra Pianalto, president van de Federal Reserve Bank Cleveland en voorzitter van het Financial Services Policy Committee schreef een nota over de inertie van de grootbanken op het vlak van mobile payments en de real-time verwerking er van.

‘In a world where several other countries are moving to ubiquitous near-real-time retail payment systems, the U.S. payment system does not have this capability,’ schrijft Pianalto.

Volgens haar lokt die inertie de consumenten naar digitale platformen zoals Paypal en Amazon. Zelfs de Federal Reserve vindt de problematiek ernstig genoeg om er een breed debat over op te starten. In de marge van deze evolutie duikt de suggestie op om een soort light versie van een banklicentie te ontwikkelen voor digitale betaalplatformen. De sector reageert daar zeer terughoudend en afwijzend op.

CO-OP Financial Services creëert machtig real-time betalingsnetwerk

De discussie kreeg een belangrijke bijkomende dimensie door het initiatief van kredietunie CO-OP Financial Services. Zij koppelden vorig jaar 1900 branches en 46 miljoen rekeningen in een netwerk. Dat netwerk werd nu ook gekoppeld aan FIS Paynet waardoor betalingen naar ongeveer 500 banken mogelijk worden. Maar FIS Paynet is geen betaalsysteem dat op een klassiek model werd gebouwd. Edward Woods van Mindful Insights noemde het onlangs een duurzaam en transparant kaartloos betaalsysteem voor real time betalingen. In dat win-win systeem krijgen de consumenten een correct antwoord op hun verwachtingen en worden alle stakeholders correct vergoed voor hun werk. Volgens Woods is het beter om dergelijke  netwerken volledig nieuw op te bouwen. Hij verwacht ook dat spelers zoals Facebook, Square en Twitter de innovatie op dat vlak sterk zullen pushen. Global, mobile, social en cloud zijn volgens hem de belangrijke kernwoorden voor de toekomst. Caroline Willard, executive vice president markets and strategy bij CO-OP zegt dat de modern consument ervan uitgaat dat alles onmiddellijk kan uitgevoerd worden. Dat geldt volgens haar ook voor betalingen.

Bancontact en Sixdots

Vorige week werd de nieuwe app van Bancontact voorgesteld. Naar aanleiding van die voorstelling kondigde CEO Kris Deryck aan dat het betaalschema aan Sixdots wordt gekoppeld. Het is voorlopig niet duidelijk hoe die samenwerking er gaat uitzien maar alleszins lijkt op die manier een erg krachtig nieuw bankennetwerk te ontstaan waar tegen relatief gematigde kosten en op een kaartloze manier betalingen, couponing, ticketing en loyalty mogelijk worden.

TIP: MOBILE PAYMENTS SUMMIT 2014 | Leuven | 20.06.2014 met onder meer de presentatie van Sixdots en Bancontact. Verder ook aandacht voor Bitcoin, HCE en een aantal innovatieve cases: Pizza.be – Coca Cola Visitors Center – Nespresso

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.