Survey ING over mobiel betalen: België sterk onder Europees gemiddelde

ING publiceert een opmerkelijke survey over mobile banking. Daaruit blijkt dat België een van de slechtste leerlingen uit de klas is. ING evalueerde de situatie in 13 landen en België staat derde laatste voor het gebruik van mobile banking. Met 27% scoren we ook ruim onder het gemiddelde van de Europese consument dat 38% bedraagt. Roemenië en Frankrijk zitten samen met België in een groepje dat de aansluiting met de rest van de landen compleet heeft gemist. Duitsland staat net voor ons maar daar is het gemiddelde gebruik 34%.

De 5000 mensen die ING ondervroeg heeft een jong profiel en ze hebben ook een hoger inkomen. Opmerkelijk is dat ze beter met geld lijken om te gaan door mobile banking. Ze betalen hun rekeningen op tijd en vermijden daardoor kosten. Ze geven ook aan dat ze meer controle hebben over hun financiën.

Twee opvallende kenmerken van mobile banking gebruikers: 40% koopt regelmatig impulsief maar 68% kiest ervoor om een ‘low cost’ leven te leiden.

Mobile-Bankers-Are_ING

Financelab: In een aantal applicaties voor mobile banking zijn functies opgenomen die gebruikers toelaten om hun budgetbeheer slimmer te regelen. Je krijgt onder meer een beter overzicht van je beschikbare tegoeden en van je geplande uitgaven.

Een van de belangrijkste gevolgen van mobile banking is de afname van cash. De helft van de ondervraagden zegt dat ze minder cash gebruiken dan vroeger. Vooral in Turkije en Italië ligt dat percentage erg hoog. In België geeft 48% van de ondervraagden aan dat ze minder cash gebruiken. Duitsland en Oostenrijk zijn de slechtste leerlingen van de klas.

 

Bitcoin: onbekend is onbemind

De survey geeft een erg verrassend resultaat over bitcoin. Gemiddeld geeft 76% van de ondervraagden aan dat ze niet verwachten dat bitcoin de referentiemunt zal worden voor online betalen. Maar die verwachtingen zijn zeer verschillend naar gelang de regio. In West-Europa is het enthousiasme voor bitcoin bijzonder laag. In Nederland is slechts 8% overtuigd van het belang van de digitale munt. In België is dat 11% maar 46% geeft aan dat ze er geen mening over hebben. Dat heeft allicht te maken met de zeer lage bekendheid van bitcoin.

In Centraal- en Oost Europa is het enthousiasme wat hoger. In Italië en Turkije geeft ongeveer een derde van de ondervraagden aan dat een belangrijke rol voor bitcoin verwachten.

TIP: Tijdens Mobile Payments Summit 2014 analyseren een aantal absolute topsprekers het potentieel van Bitcoin : Professor Bart Preneel (KULeuven), Jean Wallemacq (Belgian Bitcoin Association), Filip Roose (Bitpay) en Thomas Spaas (Belgian Bitcoin Association)

Andere belangrijke topics: impact HCE, Heartbleed, Wearables (demo Google Glass), Sixdots, app Bancontact, Beacons,…

Cases : Pizza.be | Nespresso | Coca-Cola Visitors Center

Inschrijven: klik hier

Meer details over de survey van ING : klik hier

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.