Future of Life Insurance: op zoek naar alternatieven voor de lage rente

Directeur Strategie van Moneytalk Danny Reweghs zegt dat de ECB donderdag niet anders kan dan ingrijpen op de rente. Hij verwacht zelfs dat de ECB de depositorente negatief zal maken. Daardoor moeten institutionelen die hun geld bij de ECB plaatsen een vergoeding betalen in plaats van zelf een vergoeding te krijgen. Dat zal uiteraard ook een effect hebben op de rente voor spaarboekjes.

Ook de levensverzekeringsmaatschappijen komen door deze maatregel opnieuw onder druk. Veel maatschappijen hebben nog een bestaande portefeuille met hoge garanties op langere termijn. Die was initieel allicht correct ingedekt maar de hernieuwing van de indekking stelt al een tijdje een probleem. Voor oudere klassieke contracten kunnen die waarborgen maximaal 4,75% bedragen maar ze gelden in dat soort contracten voor betaalde en nog te betalen premies en tot op de einddatum.

In collectieve contracten legt de wetgever een minimumrendement op einddatum op van 3,25% (werkgeversbijdragen) of 3,75% (werknemersbijdragen). Die minimumverplichting moet echter door de werkgever hard gemaakt worden. Een verzekeringscontract is slechts een instrument om dat rendement te realiseren. De kans is reëel dat verzekeraars dergelijke hoge rendementen niet meer contractueel willen beloven tegenover de werkgevers, ook al omdat binnenkort Solvency II van kracht wordt. Dat nieuwe Europese kader legt zware kapitaalsverplichtingen op voor dergelijke risico’s.

Tijdens The Future of Life Insurance (Leuven | 12.06.2014 en 13.06.2014) gaan drie straffe economen op zoek naar een oplossing.

Steven Vanneste (BNP Paribas Fortis) analyseert de macro-economische context en de verwachtingen voor de langetermijnrente.

Geert Janssens (Hoofdeconoom VKW Metena) gaat dieper in op de impact van de lage rentestand voor de Belgische economie en de financiële sector in het bijzonder.

Maarten Geerdink (Chairman Asset Allocotion Committee Petercam) geeft een aantal alternatieven aan vor het klassieke beleggingsbeleid dat overinvesteert in vastrentende waarden. Maarten zal alleszins pleiten voor een hoger risicoprofiel en voor meer flexibiliteit in de beleggingsportefeuilles.

Klik hier voor alle details | The Future of Life Insurance | 12.06.2014 en 13.06.2014 | Leuven

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.