Argumenten voor een light versie van het bankstatuut

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) publiceert vandaag het rapport ‘barrières voor toetreding tot de Nederlandse bancaire retailsector’. Het ACM pleit daarin voor een light versie van de vergunning om een bank te starten. Dat moet het mogelijk maken dat nieuwe initiatieven een soort ingroeitraject doorlopen. De bedoeling van het ACM is vooral dat kredietunies het makkelijker krijgen om hun activiteiten te ontplooien.

Ook in ons land is de procedure voor het verkrijgen van een bankstatuut  een lijdensweg. De initiatiefnemers van de ethische bank New B ondervinden dat al een tijdje. Een paar trendy vermogensbeheerders die de ambitie hadden om een bankstatuut aan te vragen verkiezen zelfs om voorlopig samen te werken met een gevestigde bank.

Nochtans is ook bij ons het pleidooi voor de start van kredietunies aan de orde. Hoofdeconoom Geert Janssens van VKW Metena wees in een artikel in de VKW-kennisbank eerder al op de opportuniteiten van die unies.

Het zou de economie snel zuurstof kunnen geven en de banken helpen om minder rendabele dossiers af te stoten. Er is nog een tweede reden om zo’n vergunning light te overwegen. Het betaalverkeer ontsnapt meer en meer aan de bancaire sector. Big data gedreven bedrijven of slimme IT-technologie start-ups nemen dat segment op een slim uitgekiende manier over. Als de transacties op die platformen  via een bank moeten verlopen voegen ze een meestal trendy maar ook extra niveau toe waardoor de kost voor de klant verhoogt en de efficiëntie voor de industrie vermindert. Een light bankstatuut voor een aantal beperkte diensten zou niet enkel daarvoor een oplossing bieden, het zou ook de controle op de wildgroei in de betaalsector onder controle kunnen brengen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.