Projectgroep Rethink Tax herdenkt fiscaal gestimuleerd sparen

Projectgroep Rethink Tax, een denkgroep bestaande uit Marc Bourgois (ULG), Brigitte Chanoine (ICHEC), Rudi Vander Vennet (Ugent) en Henk van Hulle (Vlerick management School)  maakte vandaag een reeks opmerkelijke voorstellen bekend voor de hervorming van het fiscaal gestimuleerd sparen in België. De werkgroep kreeg omkadering van Belfius en van Roland Berger.

Het voorstel is gestructureerd in functie van 5 productkorven.

De eerste korf bevat de spaarrekeningen die momenteel een fiscale vrijstelling op de intresten hebben tot 1900 euro. Rethink Tax stelt voor om dat voordeel te verminderen tot 1000 euro en de belasting via bronheffing te innen waardoor de truc om meerdere rekeningen aan te houden geen effect meer heeft.
De vermindering van het voordeel op de spaarrekeningen wordt gecompenseerd door een nieuw en vergelijkbaar voordeel van 1000 euro voor spaarproducten met een duurtijd, langer dan vijf jaar. Rethink Tax denkt aan termijnrekeningen of kasbons op meer dan 5 jaar, maar ook beleggingsfondsen en beveks en zelfs, op termijn, crowdfunding. Ook hier wil Rethink Tax een inning via bronbelasting doorvoeren. Individuele aandelen en obligaties worden expliciet uitgesloten.

Korf 3 bevat de woonfiscaliteit. Rethink Tax wil dat voordeel beperken tot de eigen woning. Het voordeel wordt echter open getrokken naar hypothecaire mandaten.

De denkgroep wil een getrapt systeem invoeren met een belastingsvermindering van 3.040 euro (+80 euro vanaf 3 kinderen) in de eerste tien jaar van de lening en 2.280 euro daarna.

Korf 4 stelt het actuele systeem van het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) ook open voor werknemers. Werknemers die in een bedrijf werken waar geen aanvullend pensioen is kunnen daardoor zelf een reserve opbouwen. Het maximaal aftrekbaar bedrag wordt gekoppeld aan het bruto belastbaar inkomen en voor de berekening ervan samengevoegd met de premies die betaald worden voor groepsverzekeringen. De belastingsvermindering bedraagt 30%. De belasting op einddatum schommelt tussen 10% en 33%, afhankelijk van de leeftijd.

Bovendien wil Rethink Tax het systeem van pensioensparen en langetermijnsparen samenvoegen. Het bedrag dat voor de vermindering in aanmerking komt bedraagt 1.520 euro. Ter vergelijking: voor pensioensparen is dat momenteel 950 euro en voor langetermijnsparen is het 2280 euro.

In korf 5 ten slotte zit een erg opmerkelijke mogelijkheid om reserves uit korf 4 eenmalig te  transferen naar korf 5 als ze besteed worden aan hospitalisatieverzekeringen of afhankelijkheidsdekkingen.

De voorstellen van Rethink Tax zijn budgetneutraal en beogen een sterke vereenvoudiging van het fiscaal gestimuleerd sparen. Wij vinden de benadering van Rethink Tax alvast innoverend en we komen later met een grondige eigen analyse.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.