Gooi uw social mediastrategie overboord

davy-vandevinneGASTBLOGGER : DAVY VANDEVINNE

Davy Vandevinne (1973) is senior consultant bij Outsource Communications en een van de vaste social media trainers bij Kluwer Opleidingen. Hij adviseert bedrijven in hun streven om een “social business” te worden en helpt hen om social media efficiënt(er) te gebruiken en te integreren binnen de bedrijfsprocessen. 

 

 

’t Heeft even geduurd, maar vandaag wil elk bedrijf een graantje meepikken van de social mediarevolutie. We zien steeds meer kansen en alsmaar minder problemen met het gebruik van Twitter, Facebook, LinkedIn en de rest in een professionele context. En dat zal ik geweten hebben. Ik spendeer namelijk veel tijd in bedrijven om er de mensen social media efficiënt te leren gebruiken. Nu het management aan de kar gaat trekken, krijg ik vaker de vraag of ik ook een workshop “social media strategie” heb liggen. “Want we willen het natuurlijk op de juiste manier aanpakken…” Wel… nee.

Bedrijven hebben immers maar één strategie: de bedrijfsstrategie. Die vertelt op een wervende manier waar een bedrijf voor staat en wat het wil bereiken. De rest zijn plannen waarmee concreet invulling gegeven kan worden aan die bedrijfsstrategie. Bokslegende Mike Tyson verwoordde het perfect: “Everybody’s got a strategy, until they get punched in the face.”

En laat social media nu net dat zijn: a punch in the face. We zijn met z’n allen in geen tijd anders gaan communiceren, zowel naar inhoud, stijl als vorm. U kan voor of tegen zijn, maar die evolutie is onomkeerbaar. Meer nog: we zitten in een permanente staat van verandering. En dat heeft uiteraard grote invloed op de manier waarop bedrijven functioneren.

Vergeet dus die dure strategische oefeningen. Zodra het resultaat op de mat ligt, is het alweer achterhaald. Die voorzichtige aanpak werkt niet meer met social media. “Ja maar, we wachten nog even het juiste moment af…”. Komaan zeg, vandaag is het perfecte moment. Ga ervoor, en doe dat met volle overtuiging:

  •  Zet concrete objectieven (wat en wie wil u bereiken en hoe helpt dit het bedrijf om zijn missie te realiseren).
  • Maak mensen en middelen vrij (flexibiliteit is een must op dit vlak).
  • Zorg voor een efficiënte manier om uw aanpak dagelijks te evalueren (monitoring en data-analyse).
  • Benut de meerwaarde van social media (storytelling, networking, enz.)

“A plan is nothing, planning is everything”: een bedrijf moet vandaag voortdurend de koers bijstellen. Maar er is ook goed nieuws: social media kunnen u ook daarbij helpen. Ze bieden een schat aan informatie om betere beslissingen te nemen, en niet alleen over marketing, maar even goed over sales, HR, customer service en ultiem: uw bedrijfsstrategie. Om het met de woorden van Elvis te zeggen: “A little less conversation, a little more action.”

 TIP: CLINIC : SOCIAL MEETS MOBILE | 24.06.2014

Met Jordie Van Rijn (Emailmarketing voor Financials) | Corinne Keijzer (How to use Facebook for the financial industry) | Pascal Hendrickx (Linkedin, a powerful tool for marketing & recruitment ) | Wim Wouters (Gamification, changing risk behavior) | Tommy De Kimpe (The perfect storm, UX as the way forward)

Subscribe by clicking the CLINICS tab at the home page

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.