Opmerkelijke marketingstrategie bij KBC

De Investors Day van KBC (17.06.2014) was om diverse redenen opmerkelijk op het gebied van strategische marketing.

Geïntegreerd bank-verzekeringsmodel

KBC is een van de pioniers van het bank-verzekeringsmodel in België. Dat model maakte gedurende lange tijd opgang. Onder druk van de financiële crisis kwamen veel grote maatschappijen daar echter op terug en positioneerden zich opnieuw als pure bank of verzekeraar. In ons land is AG Insurance een markant voorbeeld. De moloch Fortis die het ganse financiële spectrum wou overspannen werd tijdens de crisis keurig gefileerd met BNP Paribas Fortis en AG Insurance als belangrijkste nichebedrijven. Ook in Nederland zien we een vergelijkbare herpositionering. Op dit moment bereidt ING bijvoorbeeld, de verzelfstandiging van verzekeringsdochter Nationale Nederlanden voor.

Bij een aantal verzekeraars gaat die purificatie zelfs nog verder. Delta Lloyd Life (DLL) heeft zijn schadebedrijf afgestoten en gaat enkel verder als levensverzekeraar. Fidea maakt de omgekeerde beweging en wil enkel nog schadeverzekeringen aanbieden in ons land.  Nochtans behoort Fidea tot een groep waar ook gespecialiseerde levensverzekeringsbedrijven in aanwezig zijn.

KBC stelde tijdens de Investors Day manifest dat het een geïntegreerd bank-verzekeringsbedrijf wil blijven. Sterker nog. Het wil in alle landen waar het aanwezig is, minstens een volledig geïntegreerde distributie uitbouwen. Voor Oost-Europa moet dat resulteren in commerciële synergie, in België moet dat, naast commerciële synergie, ook niet commerciële synergie opleveren. Allicht bedoelt de groep daarmee dat het integratiemodel ook op het vlak van interne organisatie voordelen oplevert in België.

KBC versterkt met andere woorden de strategische uitbouw van haar bank-verzekeringsmodel nog verder en het gaat daarmee radicaal in tegen de trend bij een reeks andere maatschappijen. Enkel AXA lijkt dezelfde strategie aan te kleven. Het is echter onduidelijk waar AXA met haar bank dochter naar toe wil.

Een eigen merk voor Brussel

Ook op het vlak van merkenbeleid volgt KBC een unieke strategie. België is een duur land voor merkenmarketeers omdat we drie talen spreken in een zeer beperkte bevolkingsgroep.

De meeste financiële groepen proberen synergie te winnen en kosten te besparen door hun merk uniform te maken en het los te koppelen van taalgebondenheid. KBC volgt de omgekeerde weg. Het handhaaft de merken KBC (Vlaanderen) en CBC (Wallonië) en het voegt daar zelfs nog een merk aan toe. In Brussel wordt KBC Brussels het nieuwe uithangbord. De Brusselse entiteit wordt blijkbaar ook een afzonderlijk opererend platform met een specifiek kantoorconcept.

Opvallend is dat KBC Wallonië als een groeimarkt identificeert. Het wil daar 39.000 nieuwe klanten maken tegen 2020. In Brussel echter, wil de groep 40.000 nieuwe klanten maken.

 Big data gedreven

Het meest herhaalde en meest opvallende statement dat de groep maakte tijdens de Investors Day was het belang van een client-centered organisatie. KBC beseft dat de belangrijkste concurrenten voor de financiële industrie niet meer uit de eigen sector komen. De impact van big data gedreven giganten en slimme flexibele IT-platformen knabbelen nu al aan het klantenbestand. Om daar een antwoord aan te bieden zal de bank een datacenter bouwen waarin alle informatie over klanten gecombineerd en geactualiseerd wordt. De groep zal de data van haar vier distributielijnen (kantoor, call center, mobiel en online) samenbrengen. De bedoeling is om een gepersonaliseerd en pro actief productbeleid te gaan voeren. KBC reserveert 500 miljoen euro voor de uitbouw van het datacenter.

 

TIP: MOBILE PAYMENTS SUMMIT 2014 | 20.06.2014

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.