Distributiemodel voor verzekeringen onder druk door positie Google

In de VS positioneren Walmart en Overstock.com zich steeds sterker op de verzekeringsmarkt en dat veroorzaakt een stevige discussie over de positie van de verzekeringsbemiddelaars. Zeker nu ook Google zich nadrukkelijk gaat manifesteren in de verzekeringsindustrie.

CEO Jeff Chesky van Insuritas, de private label maatschappij achter de polissen van Overstock.com, pookte die discussie recent serieus  aan.

‘Consumers don’t want a relationship with an agent or even a carrier. The traditional agency system doesn’t make sense to customers. The relationship has gone digital’, zei Chesky.

De National Association of Professional Insurance Agents (PIA) reageerde daarop met een paar opvallende cijfers van twee online surveys:

  • 67% van de verzekeringsklanten apprecieert het als de bemiddelaar of de verzekeringsmaatschappij ieder semester contact opneemt om te evalueren of er veranderingen zijn in het klantenprofiel.
  • 63% van de klanten accepteert dat contact om na te gaan of de verzekeringsdekkingen en de premie kloppen.
  • 73% van de klanten vaker contact hebben dan enkel naar aanleiding van een polishernieuwing.

De gespecialiseerde website InsuranceJournal.com mengde zich ook in de discussie. De site pakt uit met verrassende cijfers van een poll die ze zelf organiseerden maar waar slechts 148 respondenten aan mee deden.

64 procent van de respondenten tussen 25 en 44 jaar heeft momenteel geen verzekeringsbemiddelaar. 36% van hen ziet er niet het voordeel van in en 19% zegt dat het makkelijker is om direct te verzekeren.

Nochtans gaat slechts 28,2% er van uit dat ze ook in de toekomst geen bemiddelaar zullen nodig hebben. 27,9% zegt dat ze wel overwegen om een bemiddelaar te nemen en de andere 28,2 % heeft geen mening.

Ondanks het lage aantal respondenten geeft de poll een belangrijke tendens aan. Sara Sherman van Baldwin, Krystyn, Sherman Partners, een verzekeraar met vooral vermogende klanten, vertaalt die trend perfect. Zij stelt dat het normaal is dat jongeren de voorkeur geven aan prijscriteria. Naarmate het vermogen van de klanten groeit en complexer wordt stijgt echter de nood voor een bemiddelaar. Sherman vindt het belangrijk  dat bemiddelaars een niche kiezen waarin ze actief zijn. Ze adviseert ook om een imago te creëren dat servicegerichtheid uitstraalt.

Sherman pleit er verder voor dat bemiddelaars veel meer moeten aanwezig zijn in de digitale communicatiemix. Dat is ook het advies van Brendan Higgings van Thousand Islands Angency. Volgens hem zijn webgebaseerde maatschappijen zoals Progressive en Geico zo succesvol omdat ze de online beleving van de klant perfect hebben verzorgd. Bemiddelaars die zich ook online gaan profileren moeten beseffen dat zo’n website snel, simpel en leuk moet zijn. Verzekeringen kopen wordt anders zegt hij. Klanten willen dat websites mobiel worden en ze vragen een 24 uur / 7 dagen op 7 bereikbaarheid.

 

Google zal het distributiemodel in de verzekeringsindustrie veranderen

Ondertussen maakt ook Google plannen om zich in de verzekeringsindustrie te lanceren. Verzekeringsmaatschappijen horen bij de belangrijkste adverteerders op Google Adwords. In de VS zijn vooral directverzekeraars State Farm, Geico en Progressive bijzonder grote adverteerders.

In een artikel in Tech Crunch bevestigt Google dat verzekeringen bij de top 5 hoort van diensten die het meest gekocht worden op het web. Reizen, digitale media, boeken en magazines en tickets zijn de andere vier. De informatie is gebaseerd op een studie van Google met BCG India. In die studie staat ook dat 75 procent van alle verzekeringen tegen 2020 online worden gekocht.

Google beschikt over een enorm potentieel aan data die het aangereikt krijgt door allerhande apps op Androïd toestellen en die een totaal andere benadering toelaten voor het invullenvan de risicodekking van een verzekeringsklant. De inspanningen van de datagigant op het vlak van ‘internet of things’ en de lancering van Google Glass versterken die positie expliciet.

Dat Google en andere big data gedreven bedrijven zich zullen vastbijten in de verzekeringssector staat als een paal. Dat betekent echter niet dat verzekeringsbemiddelaars zullen verdwijnen. De manier waarop ze zich positioneren en de methodes die ze gebruiken moeten echter drastisch evolueren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.