FSMA breekt in op toepassing Home Country Control.

Tak23 levensverzekeringen naar Luxemburgs recht die in ons land verkocht worden, vallen onder het zogenaamde regime van Home Country Control. Ze worden verkocht in vrije dienstverlening, de Luxemburge regelgever is dus verantwoordelijk voor het toezicht op dergelijke contracten, zelfs al worden ze verkocht in een ander Europees land waarmee Luxemburg een verdrag terzake heeft. Enkel als het openbaar belang ter discussie is kan de nationale wetgever van het land waar de verkoop plaats vindt, tussenkomen.

Het FSMA nam recent een aantal nieuwe wetgevende initiatieven om de verzekeringsconsument beter te beschermen. Onder meer de assets die in tak23 contracten zijn toegelaten, worden strikter gereglementeerd. De wetgever vermeldt expliciet dat deze maatregel geldt voor alle contracten, zelfs als ze onder Home Country Control vallen. Daarmee gaat de Belgische wetgever dus in tegen het principe van vrije dienstverlening of rekt ze minstens de interpretatie van het openbaar belang uit.

Marc GoudenIn principe betekent dit dus, dat onder meer contracten naar Luxemburgs recht moeten voldoen aan deze nieuwe verstrengde regelgeving. De Raad van State heeft alleszins negatief geadviseerd over deze maatregel.

Ook de gespecialiseerde advocaat Marc Gouden , partner bij Philippe & Partners, stelde onlangs de bevoegdheid van de Belgische wetgever ter discussie, om de assets in een Luxemburgs tak23 contract te reglementeren. Hij schreef zijn argumentatie, samen met een overzicht van alle nieuwe aanpassingen, neer op zijn Linkedin page.

Marc Gouden zal de meerwaarde van de Luxemburgse levensverzekering voor de Belgische markt, en zijn bedenkingen bij de ingreep van de Belgische regelgever uiteenzetten tijdens Life Insurance Summit op 4 en 5 september 2014 in Leuven.

Tijdens datzelfde seminarie zal ook FSMA directeur Henk Becquaert alle nieuwe wetgevende initiatieven toelichten.

Het profiel van Marc Gouden:

  • Certificaat in beheer van KMO,Ichec, PME – plus 2008
  • Master in fiscaal recht, Hoge School van Fiscale Wetenschappen, cum Magna laude, 2003,
  • Licentiaat Rechten, Université Catholique de Louvain, cum Magna laude, 1998
  • Kandidaat Rechten, Universitair Centrum Luxemburg, cum laude, 1995

Klik hier voor de website van Philippe & Partners

LIFE INSURANCE SUMMIT | 04.09.2014 | 05.09.2014 | Early bird discount until 01.07.2014

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.