Conclusies commissie Pensioenhervorming uitstekende basis voor debat

Frank VandenbroeckeHet valt misschien wat tussen de plooien van het voetbalnieuws maar informateur Charles Michel (MR) ontvangt donderdagvoormiddag voorzitter van de Commissie Pensioenhervorming Frank Vandenbroucke. Dat is een zeer belangrijk signaal. Blijkbaar weegt het pensioendossier zwaar op de regeringsvorming.

De Commissie Pensioenhervorming bestond uit 12 absolute topexperten inzake pensioenen. Ze werkten gedurende maanden aan een erg lijvig rapport dat volledig online consulteerbaar is.

 

 

Pensioen in een actueel maatschappelijk kader

De commissie heeft voor haar aanbevelingen de pensioenproblematiek in de actuele sociaal-maatschappelijke context geplaatst. Dat is op zich al innoverend. Onze sociale zekerheid dateert uit een tijdskader waarin het waardenpatroon en de maatschappelijke organisatie totaal anders was. Uiteraard zijn de regels van het systeem wel geëvolueerd maar de fundamenten ervan zijn niet structureel herdacht. In dit rapport gebeurt dat alleszins wel voor de pensioenen. Hopelijk is het een aanzet om die denkoefening voor de ganse sociale zekerheid te doen.

De commissie wil de methode voor de berekening van de pensioenen laten evolueren. De huidige steriele berekening op basis van de loopbaan moet een gewogen puntensysteem worden. Dat laat veel meer transparantie, flexibiliteit en nuancering toe. Het rapport breekt ook met een paar heilige huisjes. Onze pensioenen werden decennialang louter gestuurd op basis van repartitie. Die solidariteit tussen de generaties blijft een belangrijk fundament  maar het rapport creëert een opening voor een gedeeltelijke opbouw via kapitalisatie.

De commissie pleit ook expliciet voor een verdere en structurele verbreding van de aanvullende pensioenen. De commissieleden willen de uitkering van die pensioenen als eenmalig kapitaal laten evolueren naar een systeem op basis van rente. Om dat te stimuleren is een hervorming van de fiscaliteit van de aanvullende pensioenen nodig.

 

Debatteer mee

Stephan Neetens | BVPF

Stephan Neetens | BVPF

Omdat het rapport alle belangrijke principes van het pensioensysteem grondig evalueert en, indien opportuun, in vraag durft stellen, is het een uitstekende basis voor een brede maatschappelijke discussie over de aanpak van deze problematiek. Bij Financelab willen we dat debat mee ondersteunen.

Tijdens Summit Life Insurance op 4 en 5 september 2014 stelt commissievoorzitter Frank Vandenbroucke de algemene conclusies van het rapport voor.

Voormalig adviseur van de minister van Pensioenen en actueel secretaris-generaal van de Belgische Vereniging van Pensioenfondsen Stephan Neetens  bespreekt de specifieke impact van de voorstellen van de commissie voor de aanvullende pensioenen.

Klik hier voor het volledige programma

In de aanloop naar  het seminarie publiceren we een aantal blogberichten over de hervorming van de pensioenen en de impact voor de verzekeringssector en de pensioenfondsen. Ook uw mening is welkom. Stuur uw tekst naar hedwig.neesen@financelab.be

 

Poverty FVDB en BC

GRATIS VOOR VROEGE VOGELS 

 

Speciale aanbieding : schrijf voor 10 juli 2014 in voor SUMMIT LIFE INSURANCE en krijg het boek ‘Reconciling Work and Poverty Reduction | How Successful Are European Welfare States?’ van Frank Vandenbroucke en Bea Cantillon gratis. Uiteraard sturen wij u ook De Muizenval van Geert Janssens, hoofdeconoom VKW.

Inschrijven kan via deze link

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.