Coco’s voor de banken | Geert Janssens – Hoofdeconoom VKW Metena

Geert Janssens | VKW Metena

Geert Janssens | VKW Metena

Hoofdeconoom van VKW Geert Janssens waarschuwt op de blog van het werkgeversplatform voor de zogenaamde coco’s. Dat is een nieuw investeringsvehikel waarmee een aantal Europese banken extra kapitaal willen ophalen. Volgens Janssens zal de invoering van Basel III maar zeker ook de overname van de controle op de grootbanken door de ECB de druk bij een aantal banken opnieuw opvoeren. De econoom gaat ervan uit dat de behoefte aan extra kapitaal in Europa vele honderden miljarden euro’s zal betekenen. Dat verklaart de komst van de coco’s’.

Coco staat voor ‘contingent convertible’, in feite een obligatie die kan geconverteerd worden naar een aandeel indien een bepaalde gebeurtenis zich voordoet. Een mogelijke gebeurtenis zou kunnen zijn dat de solvabiliteit van de bank gedaald is tot een kritiek niveau. Als op dat moment de obligatieschuld zou worden omgezet in eigen vermogen, dan stijgt de solvabiliteit.

Klik hier voor het volledige blogbericht van Geert Janssens.

TIP: Geert Janssens (VKW), Maarten Geerdink (Petercam) en Steven Vanneste (BNP Paribas Fortis) geven tijdens LIFE INSURANCE SUMMIT | 04.09.2014 | 05.09.2014 een gedetailleerde analyse van de toestand van de economie in Europa en in België en de impact van de lage langetermijnrente op de financiële sector.

Klik hier voor meer informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.