Tak 44 paradepaardje van Belfius

Het concept tak 44

Belfius lanceerde vorige week een zogenaamd tak 44 product, dat is een beleggingsverzekering die een contract van het type tak 21 en het tak 23 combineert. In tak 21 biedt de verzekeraar een gegarandeerde rente  aan met een duurtijd van minstens acht jaar en een dag. Fiscaal is het contract daardoor op einddatum vrij van roerende voorheffing. Door de lage marktrente zijn de garanties in tak 21 momenteel erg pover. Dat kan de klant opkrikken door de potentieel hogere rendementen in tak 23.

Op zich is deze constructie niet innoverend. Er waren eerder al maatschappijen die experimenteerden met combinaties vaneen  luik met gegarandeerde rente en een luik zonder garanties.  In die combinatie kan het aandeel van tak 21 initieel zelfs 100% zijn. In dat geval wordt enkel de (eventuele) winstdeelname in tak23 geïnvesteerd. Maar er kan ook vanaf het begin een opdeling zijn waarbij de geïnvesteerde premie verdeeld wordt over tak 21 en tak 23. Bij de Luxemburgse makelaar Fructi Causa bijvoorbeeld, wordt de spreiding over beide takken afhankelijk gemaakt van het risicoprofiel van de klant. In het kader van de invoering van de Mifid-richtlijnen is dat een verstandige benadering.

Investeringen in de reële economie via tak 21

De klassieke verantwoording voor een tak 44 is de koppeling van bescherming en potentieel rendement. Belfius gaat met Belfius Invest Belgian Economy echter een andere weg op. De bankverzekeraar profileert zich nadrukkelijk als een institutioneel die investeert in de reële Belgische economie. Dat geldt zowel voor het compartiment tak 21 als voor de tak 23.

Belfius Invest Belgian Economy Fix, het tak 21 luik van de polis, is overwegend belegd in Belgische vastrentende waarden. Tijdens de financiële crisis dreigde de eurozone even uiteen te spatten en dat was het signaal voor de meeste verzekeringsmaatschappijen om hun blootstelling aan andere West-Europese landen versneld en vaak met verlies af te bouwen. Dat is tot op vandaag nog steeds zo. Omdat die positie nauwelijks nog rendement biedt, gaan de meeste verzekeraars op dit moment op zoek naar diversificatie, onder meer in  vastgoed en financiering van infrastructuurprojecten. Dat moet echter met de nodige omzichtigheid gebeuren. De invoering van SolvencyII legt immers zware kapitaalseisen op voor extra risico in de beleggingsportefeuille.

In de modelportefeuille die Belfius hanteerde voor de voorstelling van het product valt op dat ze op een dubbel niveau naar diversifiëring zoeken. In het gedeelte vastrentende waarden bedraagt het aandeel OLO’s 60% maar daarnaast is een substantieel deel belegd in hypotheekleningen en corporates. Die investeringen ondersteunen effectief de Belgische economie. Naast vastrentende waarden belegt Belfius een weliswaar beperkt gedeelte van zijn tak 21 portefeuille in infrastructuur en aandelen van Belgische topbedrijven.

Belfius Invest Belgian Economy Fix garandeert momenteel 1,65% op acht jaar en een dag. Dat is hoog in vergelijking met de andere grotere maatschappijen die tussen 1% en 1,40% zitten.

Wat opvalt zijn de mogelijke combinaties tussen tak 21 en tak 23. Klanten kunnen kiezen voor 5% of voor 50% bescherming van hun startkapitaal. In het eerste geval (5% bescherming) wil Belfius vooral het fiscaal startmoment van de polis zo vroeg mogelijk vast leggen. Dat is belangrijk omdat het dat tijdstip is dat bepaalt wanneer de belastingsvrijstelling bij opname van het kapitaal zal garanderen.

Belfius FixIn het tweede geval is het duidelijk de bedoeling om meteen een behoorlijke garantie in te bouwen in de constructie. Dat doet Belfius door te berekenen hoeveel inleg nodig is om een kapitaal gelijk aan 50% van de netto-investering te bereiken met een gecumuleerde rente van 1,65%.

Voorbeeld: bij een netto-premie van 10.000 euro is een investering van 4.395 euro nodig om de garantie van 50% op te tuigen. De kans dat de uitkering in het tak 21 gedeelte op einddatum nog iets hoger is bestaat. Belfius hanteert weliswaar een hoge technische rentevoet maar als de marktomstandigheden het toelaten kan de maatschappij extra winstdeelname toekennen. Die kan in het tak 21 gedeelte blijven maar hij kan ook gearbitreerd worden naar het gedeelte tak 23. In dat laatste geval rekent Belfius een kost van 1% op het getransfereerde  bedrag.

Twee compartimenten in tak 23

In het gedeelte tak 23, Belfius Invest Belgian Economy Plus, kan de klant kiezen uit twee compartimenten. Belfius Invest Belgian Small & Mid Caps is een fonds dat 100% belegt in aandelen die werden uitgegeven door ondernemingen die in België hun zetel hebben of er hun hoofdactiviteit uitoefenen en waarvan de beurskapitalisatie kleiner is dan 5 miljard euro.

Belfius Invest Belgian Allocation is een gemengd fonds dat belegt in aandelen en obligaties die werden uitgegeven door overheids- en privébedrijven die hun zetel in België hebben of er hun hoofdactiviteit uitoefenen. De aandelenkorf is evenwichtig verdeeld met een kleinere portefeuille niet genoteerde waarden en microcaps en een evenredig deel small- en midcaps. De maximum beurskapitalisatie bedraagt 10 miljard euro.

Het eerste compartiment is zeker zinvol als aanvulling op een zwaar met vastrentende waarden geladen tak 21 gedeelte. Het tweede compartiment levert, in combinatie met de 50% bescherming in tak 21, een vrij defensief beleggingsvehikel op. In combinatie met de 5% waarborg levert het een evenwichtige maar conservatief ingerichte beleggingsconstructie op.

Beide compartimenten worden beheerd door Candriam, dat is het vroegere Dexia Asset Management. Die maatschappij werd gekocht door New York Life Asset Management.

Er zijn geen overdrachten mogelijk tussen de twee tak23 compartimenten.

Meer arbitragemogelijkheden met de vorige generatie tak 44

Belfius commercialiseerde al eerder een tak 44 concept. Het zette vorig jaar BELFIUS INVEST TOP FUNDS  SELECTION Fix (tak 21) en BELFIUS INVEST TOP FUNDS SELECTION Plus (tak 23) in de markt.  Ook daar was er een optie om 5% of 50% va de netto investering te beveiligen.

Het tak 23 gedeelte van dat product bevatte een aantal compartimenten die gespiegeld zijn met internationaal sterk gereputeerde fondsen. Dit product had een paar leuke technische mogelijkheden die tak23 tot een aantrekkelijke tool voor lange termijn financiële planning kunnen maken. Klanten kunnen de meerwaarde van hun fondsen automatisch beschermen door ze vanaf een op voorhand ingestelde maximumwaarde geheel of gedeeltelijk te arbitreren naar het cash fonds in de polis. Die arbitrage gebeurt gratis.

In een dalende markt kan de klant zijn investering beschermen door een stop loss in te stellen. Als de unitwaarde die koers bereikt, worden de fondsen ook naar het cash fonds gearbitreerd.

Herbalanceren kan ook. De schommeling van de unitwaarde zal automatisch de verhouding die de klant heeft vastgesteld tussen de verschillende fondsen verstoren. Klanten kunnen op een op voorhand vastgesteld moment een herbalancering naar de oorspronkelijke verhouding laten uitvoeren.

Die opties zijn niet meer mogelijk in het nieuw tak 44 concept omdat er onvoldoende arbitragemogelijkheden zijn.

Klik hier voor de webpagina van Belfius Invest Belgian Economy

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.