Verzekeraars kunnen infrastructuurwerken voor gevolgen klimaatverandering financieren

Een paar maanden geleden stuurde CEO van Ageas Bart De Smet  een interessante denkpiste de wereld in. Tijdens een interview met CNBC over de stormen in Engeland zei De Smet dat er op lange termijn belangrijke infrastructuurwerken nodig zijn om de gevolgen van de klimaatopwarming te kunnen opvangen.

Daar is geld voor nodig. Verzekeringsmaatschappijen zijn op dit moment op zoek naar diversificatie in hun beleggingsportefeuilles.  Dat is een delicate oefening omdat ze verplicht zijn om rendement te koppelen  aan een laag risicoprofiel. Investeringen in infrastructuurwerken lijken een zinvol alternatief. Ze bieden een hoger rendement dan de marktrente, hebben een beperkt risicoprofiel en matchen perfect met de duurtijd van de verplichtingen van de maatschappijen.

Bovendien kaderen die infrastructuurprojecten vaak  ook in een maatschappelijk debat. De bouw van wegeninfrastructuur, scholen, parkings en gevangenissen beantwoorden aan een maatschappelijke nood. Maar natuurlijk geldt dat ook voor infrastructuur die ons in de toekomst moet beschermen tegen natuurgeweld.

Datzelfde debat werd aangekaart door professor Adam Sobel, klimaatonderzoeker aan  de universiteit van Columbia. Sobel is een van de wetenschappers die gesteund wordt door het AXA Research Fund. Dat fonds investeert wereldwijd in wetenschappelijk onderzoek naar levenskwaliteit, de risico’s van de vergrijzing, belangrijke socio-economische uitdagingen en de klimaatproblematiek.

Klik hier voor de website van AXA Research Fund

Sobel geeft in dit filmpje het voorbeeld van de dam die New Orleans in de toekomst moet beschermen voor overstromingen.

 

Oproep: Op 9 en 10 oktober 2014 organiseert Financelab ‘Future of Non Life Insurance’. Een van de belangrijke aspecten van dat congres wordt de klimaatverandering en de gevolgen voor schadeverzekeringen. Suggesties voor boeiende onderwerpen en pittige sprekers zijn welkom. Stuur een mail naar hedwig.neesen@financelab.be of  bel +32 493 688 997

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.