E-commerce gestimuleerd door contextuele informatie

Big data is zowat het belangrijkste buzzwoord als het over e-commerce gaat. Maar er zijn ook erg interessante toepassingen mogelijk op een veel eenvoudiger niveau. Met contextuele informatie bijvoorbeeld. Dat is een techniek om zover mogelijk in te zoomen op de situatie waarin een potentiële koper zich op een bepaald moment bevindt. De kunst is om de reële context waarin de klant zich bevindt, om te zetten in een koopprikkel.

Een fictief voorbeeld:

Je hebt een ticketje voor een zomerfestival. Als je toekomt is het festival al bezig. Je krijgt meteen het programma dat op dat moment loopt. Toevallig schijnt de zon spijkerhard. Je krijgt daarom informatie over de stand van zonnecrèmes op het festivalterrein. Op basis van informatie die je prijs gegeven hebt weet de software dat je een vrouw bent en daarom word je doorverwezen naar een stand waar een brouwer een promotie lanceert voor een nieuw biertje voor vrouwen.

Het Nederlandse internetbedrijf Level Level deed onderzoek naar contextuele awareness.  Zij vetrekken vanuit het standpunt dat de techniek niet enkel toelaat om koopprikkels te sturen maar ook om de online ervaring van bezoekers te optimaliseren. De keerzijde is dat die gebruikers hun privacy gedeeltelijk moeten opgeven en dat botst uiteraard op weerstand. Gebruikers krijgen ook steeds meer middelen om hun privacygegevens af te schermen.

De onderzoekers van Level Level onderzochten eerst het browsegedrag van bezoekers van de blogsite WordPress. Die informatie is belangrijk omdat contextuele data vooral nuttig zijn als surfers mobiel online gaan. 74% van de respondenten bleek dagelijks een smartphone of tablet te gebruiken om websites te bezoeken. Voor laptops, PC’s en iMacs ligt dat op 82%.

De duur van die bezoeken verschilt sterk per type apparaat. Op smartphones en tablets denken bezoekers veel minder tijd op een website te spenderen dan wanneer zij een laptop, PC of iMac gebruiken.

Websitebezoek op smartphones en tablets gebeurt vooral thuis op de bank (85%). De op een na meest genoemde categorie is thuis in bed (64%). Verder bezoeken veel respondenten websites buiten  (59%)en in de trein (53%). Voor laptops ligt dat uiteraard anders. Die worden vooral geraadpleegd achter het bureau (60%) of thuis op de bank (55%). 23% neemt de laptop mee naar buiten.

De cruciale vraag is uiteraard of bezoekers hun privacygegevens willen prijsgeven.

De studie geeft aan dat 31% privacy ‘belangrijk’ vindt en 44% zelfs ‘heel belangrijk’. Slechts 4% vindt privacy niet belangrijk.

Op de vraag of men bereid is om de locatie vrij te geven  als daardoor de gebruikerservaring verbetert, antwoordt 65% dat niet zomaar te willen doen.

05-privacy1

Wat men eventueel wel zou willen delen: het type apparaat (54%), het type netwerkverbinding (43%), de locatie als het anoniem kan (36%) en 32% wil helemaal niets delen.

Persoonlijke gegevens delen is dan weer een heel ander verhaal. 53% is bereid zijn of haar geslacht te delen, 49% vindt leeftijd geen probleem en slechts 29% is akkoord met het delen van de woonplaats. 38% deelt in dat geval het liefst helemaal niets.

06-anoniem-delen1

Het plaatje bij de verstrekkers van content is uiteraard ook interessant en dat vertoont een grote gretigheid om met de techniek aan de slag te gaan. 87% zegt de visuele inhoud te willen aanpassen in functie van contextuele awareness. 57% wil de tekstuele inhoud kunnen aanpassen. Verder werden ook agenda’s , blokkenschema’s, tijdschema’s (36%), routebeschrijvingen (36%) en video’s (34%) veel genoemd. 88% wil bepaalde content verbergen op basis van contextuele informatie en 91% wil de volgorde van de informatie kunnen aanpassen.

Observatie Financelab

Big data is de nieuwe mantra maar het is een methodologie die niet in het bereik van iedere ondernemer is. De huidige techniek laat toe om op een veel bescheidener niveau een efficiënte digitale interactiestrategie  op te bouwen om e-commerce te bevorderen.

Het respect voor de privacy kan op de langere termijn ethische zakenpartners onderscheiden van minder ethische. Bij Financelab zijn we ervan overtuigd dat gebruikers bereid zijn om hun privacy deels op te geven als dat gebeurt in correcte ethische omstandigheden en als de surfer een verbeterde gebruikservaring aangereikt krijgt.

Als aanbieders een strategie willen uitbouwen in functie van contextuele awareness doen ze er dus goed aan om duidelijk over de impact op de privacy te communiceren en om de voordelen voor de surfers duidelijk te maken.

Klik hier voor het volledige rapport van Level Level

Een gedachte over “E-commerce gestimuleerd door contextuele informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.