Helvetia neemt Nationale Suisse over, toekomst Belgische entiteit onduidelijk

Bij verzekeringsmaatschappij Nationale Suisse Belgium vond de laatste paar jaar een exodus van topmensen plaats . Na het vertrek van Sonja Rottiers naar AXA volgden Isabelle Coune, Olivier Halflants en Thierry Van der Straeten.

Het moederhuis in Bazel stuurde tussentijds hun rijzende ster Tom Lüdescher naar Brussel. Die zette op zeer korte tijd een totaal nieuwe strategie op de sporen die veel meer in lijn was met de filosofie van de groep. Daarmee leek Nationale Suisse Belgium klaar voor een nieuwe start. Lüdescher kreeg een volgende uitdagende opdracht in Azië. Zijn opvolger als CEO, Pierre Cambier, werd na een paar maanden al vervangen door crisismanager Wolfgang Gemünd. Dat was verrassend maar ondertussen wordt duidelijk waarom. Helvetia Holding AG heeft namelijk een openbaar bod uitgebracht op de groep Nationale Suisse. Dat bod werd ondertussen aanvaard door de bestuurders van Nationale Suisse Group. Blijkbaar was de onenigheid tussen de aandeelhouders van de verzekeringsgroep onhoudbaar en werd een overname als enige haalbare oplossing weerhouden. Na de overname zal het merk Nationale Suisse verdwijnen en opgaan in Helvetia. De nieuwe groep wordt de derde grootste van Zwiterland met een premie-incasso van 9 miljard Zwisterse frank.

In de commentaar over de overname valt op dat de beslissingscentra voor zowel de activiteiten leven als de zogenaamde Speciality Lines naar Bazel lijken te verschuiven. Dat verklaart meteen de ontmanteling van de top van de maatschappij in België. De groep wil 100 tot 120 miljoen euro besparen en een belangrijk gedeelte daarvan komt van de (natuurlijke) afvloeiing van personeel.

Toekomst van België onzeker

Helvetia zal activiteiten ontplooien in zijn thuismarkt Zwitserland, in Italië, Spanje, Oostenrijk en Duitsland. Over België is blijkbaar nog geen duidelijkheid. De portefeuille levensverzekering die in België werd opgebouwd sleept een zware financiële uitdaging met zich mee. Nationale Suisse heeft decennialang ingezet op hypotheekleningen gekoppeld aan klassieke levensverzekeringen. Die torsen zware verplichtingen. Daarnaast ontwikkelde de maatschappij een strategie op basis van de zogenaamde waarborgverzekering. Dat was een techniek om de quotiteiten van hypotheekleningen op te tillen tot boven 100% van de waarborgen. Ook die activiteit is ingedekt door klassieke levensverzekeringen.

Interpretatie Financelab (*)

De hervormingen die Tom Lüdescher heeft doorgevoerd maken van de afdeling niet leven een moderne verzekeringsoperatie, gebaseerd op een niche strategie met een aantal Speciality Lines, voornamelijk gericht op een vermogend kliënteel. De oude portefeuille levensverzekeringen is onder SolvencyII echter een zware financiële dobber.

Wij verwachten dat de nieuwe aandeelhouders de Belgische entiteit zullen opdelen. De levensverzekeringsactiviteiten kunnen in run-off geplaatst worden of overgedragen worden aan een opkoper van niet actieve portefeuilles. Die positioneren zich steeds nadrukkelijker op de Belgische markt.

Als Helvetia de ambitie heeft om zich in de Benelux te profileren biedt de schadetak zeker mogelijkheden. Die kan overigens uitstekend aangevuld worden met een nieuw innoverende aanbod in levensverzekeringen. Dat zou perfect aansluiten bij de vermogende doelgroep van de tak niet leven.

De schadetak is anderzijds ook een uitstekende opportuniteit voor maatschappijen die op zoek zijn naar de versterking van hun marktaandeel. Nationale Suisse heeft de laatste jaren vooral ingezet op de verbetering van haar imago. Dat heeft het distributienetwerk van de maatschappij doen groeien wat op zich een interessant gegeven is.

Klik hier voor het persbericht op de site van Nationale Suisse Group.

(*) deze interpretatie is louter gebaseerd op onze eigen analyse van de feiten en heeft geen enkel verband met een eventuele communicatie van de betrokken verzekeringsondernemingen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.