Parket seponeert zaak tegen Quality Investments

Het parket van Gent heeft de vervolging van de Belgische tussenpersonen in de zaak Quality Investments zonder verder gevolg geklasseerd.

Quality Investments was een life settlements product dat initieel in Nederland werd opgetuigd en verkocht. De promotoren, Frank Laan en Dennis Moens, zagen echter meteen grote mogelijkheden in België.

Life Settlements zijn levensverzekeringen waarvan de rechten zijn overgekocht door een derde. Naar de particuliere markt toe werden ze in allerlei vormen ondergebracht in beleggingsfondsen. Als de verzekerde langer leeft dan wat bij de overname werd ingeschat is dat een zeer zwaar risico voor  het fonds. Dat hadden Laan en Moens echter goed doordacht. Ze beweerden dat ze een herverzekering hadden afgesloten die dat lang leven risico afdekte. Toen de herverzekeringsconstructie fraude bleek stortte het kaartenhuisje van Quality Investments ineen.  In totaal zou ongeveer 223.880.000$ verdwijnen. Een groot gedeelte daarvan kwam van ongeveer 600 Belgische beleggers.

In Nederland verdwenen Moens, Laan en hun advocaat Koen Blom een aantal maanden in de cel. Ondertussen zijn ze vrij maar het proces tegen hen moet nog ten gronde gevoerd worden.

Ook het Belgische gerecht startte een onderzoek, hoofdzakelijk naar de betrokken bemiddelaars in België. Directeur België van Quality Investments Jorre Appel nam geen risico en week snel uit naar Spanje. Makelaar Erik Duinslaeger en directeur Jean Francois Lycops van de verzekeringsmaatschappij Private Insurer plooiden zich in de rol van witte ridder. Ze richtten een eigen belangenvereniging voor gedupeerden op. Ook een aantal makelaars kregen een klacht aan de broek. In bepaalde gevallen werden zij ook disciplinair aangepakt door hun principaal.

Het parket heeft nu bekend gemaakt niet verder te gaan met het strafonderzoek en seponeert de zaak. Dat betekent echter niet dat de procedure stopt.  De benadeelden kunnen zelf ook een burgerrechterlijke procedure opstarten tegen de betrokken bemiddelaars. Ze kunnen zich verder ook tegen de hoofdverdachten in Nederland richten en zich aansluiten bij de zaak die daar hangende is.

TIP : Het FSMA nam onlangs maatregelen om de verkoop van dergelijke fondsen te verbieden. Die zogenaamde wet op de banning maakt deel uit van een ganse reeks maatregelen om de sector op te schonen. Directeur Hank Becquaert van het FSMA legt alle nieuwe initiatieven uit tijdens LIFE INSURANCE SUMMIT | 04.09.2014 – 05.09.2014

Klik hier voor alle informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.