Maarten Geerdink verwacht lange periode van lage rente

In De Tijd van zaterdag 26 juli pakt voorzitter van het asset allocatie comité bij Petercam Maarten Geerdink uit met een straffe stelling. ‘Beleggers moeten wennen aan een lange periode van lage rente’, zegt de econoom.

Maarten Geerdink | Petercam

Maarten Geerdink | Petercam

Bij Petercam geloven ze dus op basis van fundamentele macro-economische analyse dat de rente nog een hele tijd laag zal blijven.  Daarom pleit Geerdink er in het artikel voor om een beleggingsportefeuille op een actieve en flexibele manier te beheren.

De analyst loopt om de klassieke tegenstelling tussen aandelen en obligaties heen en legt uitvoerig de basis van een moderne portefeuilletheorie uit, zoal die werd ontwikkeld door Nobelprijswinnaar Markowitz. Die theorie gaat uit van de eenvoudige veronderstelling dat de belegger streeft naar een zo laag mogelijk risico en een zo hoog mogelijk rendement. Daarvoor kunnen beleggers het best beleggen in een mix van activa die niet met elkaar gecorreleerd zijn.

Het idee is dat beleggers kunnen profiteren van de rendementen van de afzonderlijke activaklassen, terwijl het globale portefeuillerisico verlaagd wordt. De kunst is dan om te berekenen wat Markowitz de ‘efficiënte grens’ noemt. Een portefeuille kan een bijna oneindige combinatie tussen aandelen, obligaties, cash en andere activa bevatten. De ene combinatie is al interessanter dan de andere. Voor elk gegeven rendement bestaat er immers een portefeuille met het laagste risico, en voor elk gegeven risico is er een portefeuille met het optimale rendement.

Geerdink staat ook stil bij een alternatief voor de gemengde fondsen. ‘Patrimoniale fondsen hebben snel opmars gemaakt’, zegt hij. ‘Het verschil met gewone gemengde fondsen is dat ze een ‘total return’ benadering hebben. Wars van benchmarks mikken ze op een rendement dat afkomstig is van een combinatie van inkomen en kapitaalaangroei.’

Patrimoniale fondsen zijn beschikbaar voor het brede publiek en beleggen veelal in een mix van aandelen, obligaties, cash, maar ook in alternatieve activaklassen zoals infrastructuur, goud en inflatiegelinkte obligaties. Vaak gebruiken zij afgeleide producten, om de portefeuille af te schermen van allerhande risico’s (marktrisico, rente- en debiteurenrisico, enz.) en de volatiliteit binnen de perken te houden. Om een dergelijk fonds optimaal te kunnen beheren dient de concrete invulling van de portefeuille te steunen op een asset allocatie-proces. Op lange termijn bepaalt dat een groot deel van het totale rendement. ‘In de huidige omgeving van aantrekkende conjunctuur zou je misschien onderwogen in obligaties moeten zitten’, zegt Geerdink. Maar door de financiële repressie is de onderweging in obligaties beperkt, precies om dat effect te capteren. De lage rentetarieven en opgaande conjunctuur maken dat het een uitermate gunstig klimaat is voor aandelen.’

Maarten Geerdink zal tijdens Life Insurance Summit samen met hoofdeconoom VKW Geert Janssens en economic advisor Steven Vanneste van BNP Paribas Fortis een analyse maken van de impact van de lage langetermijnrente voor de economie en de financiële sector specifiek.

U vindt de informatie over het seminarie hier. De eerste 100 inschrijvingen krijgen ook het boek De Muizenval van Geert Janssens gratis. Dat quotum is ondertussen bijna bereikt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.