Hoofdeconoom Geert Janssens vreest voor doemscenario

Hoofdeconoom van VKW Geert Janssens vreest dat Europa met sneltreinvaart in een Japans scenario terecht komt. ‘Iedereen maakt zich zorgen over inflatie maar ondertussen dreigt deflatie ons deel te worden’, zegt Janssens. ‘Zowel inflatie als deflatie zijn een spiraal. Eens je erin zit, geraak je er niet makkelijk meer uit.’ Volgens de econoom zitten beide scenario’s vandaag vrij dicht in mekaars buurt. ‘Ik waarschuw al jaren voor dit doemscenario maar nu is er geen alternatief meer ’, zegt hij. ‘Ofwel krijgen we een inflatie, ofwel een deflatie. Eigenlijk is dat een keuze tussen de pest of de cholera. ‘ inflatie deflatie Janssens pleit voor belangrijke structurele maatregelen op het  vlak van fiscaliteit en rechtszekerheid, loonkosten, energie en onderwijs. Dat hoeft volgens hem niet veel te kosten, het is gewoon een kwestie van efficiëntie bij de overheid. ‘De crisis moet nog beginnen’, zegt Janssens. ‘Die werd tot vandaag uitgesteld met geld dat we  lenen bij onze kinderen en wellicht ook bij de toekomstige pensioenen van diegenen die vandaag de riem eraf leggen.’

De lage langetermijnrente in België wordt een belangrijk probleem voor de levensverzekeraars die met zware garantieverplichtingen zitten in hun tak 21 portefeuilles.Geert Janssens is een van de sprekers die deze problematiek zal analyseren tijdens LIFE INSURANCE SUMMIT | LEUVEN | 04.09.2014 | 05.09.2014 | Klik hier voor meer informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.