Ageas in cassatie | Eventuele veroordeling heeft nauwelijks impact voor toekomst

Het vonnis van de rechtbank in Amsterdam waarbij Ageas verantwoordelijk gehouden wordt voor de schade die zijn voorganger Fortis heeft veroorzaakt, blijft nazinderen bij de analisten, in de pers en zeker bij de aandeelhouders. De meeste analisten zijn het er over eens dat Ageas de potentiële schadevergoeding zonder veel problemen kan betalen. De verzekeraar heeft een sterke cashbuffer opgebouwd die deels als reserve voor een eventuele veroordeling werd aangehouden.

De beurskoers van het aandeel kreeg twee dagen op rij zware klappen maar toch stellen de meeste analisten hun optimistische verwachtingen voor de prijs van het aandeel nauwelijks bij. Dat is een erkennig voor het schitterende werk dat de ploeg rond ceo Bart De Smet de laatste jaren geleverd heeft. De Smet startte op het puin van een door grootheidswaanzin ineengeklapte financiële moloch en bouwde een modern georganiseerde en fris ogende verzekeringsholding op. De ceo tekende een slim internationaal expansieplan uit met accenten in het Verenigd Koninkrijk, Turkije en Azië. Zijn distributiestrategie bleef niet blind voor de gevolgen van de digitale maatschappij. Dat leidde tot samenwerkingsakkoorden met belangrijke big data gedreven retailers en producenten. De Smet creëerde vooral een bedrijfscultuur  waar transparantie en goed doordachte innovatie gestimuleerd werden. Het belangrijkste accent dat hij legde was de pampering van zijn aandeelhouders. De Ageas baas besefte dat het cruciaal was om de pijnlijke wonden die sommige van zijn door blinde machtswellust gedreven voorgangers bij hen hadden veroorzaakt,te genezen. Hij startte met Ageas club, een platform waar hij het persoonlijk contact met zijn aandeelhouders in een op inhoud georganiseerde omgeving mogelijk maakte. Op korte termijn voerde De Smet een royale dividendstrategie door. Op de langere termijn ondersteunde hij de koers van het aandeel, onder meer door een reeks van inkoopprogramma’s voor eigen aandelen.

De beslissing van de rechtbank in Amsterdam houdt uiteraard enkel rekening met de situatie op het moment van de feiten. Het oordeelt dus over een bedrijf dat in niets kan vergeleken worden met de huidige modelverzekeraar. De gevolgen van het vonnis lijken echter vooral in te hakken op de actuele beursnotering. De meeste analisten zijn het er verder over eens dat de holding vooral zal inkorten op de geplande overnames en eventuele bijkomende terugkoopoperaties van eigen waardepapier als ze ooit de schadevergoeding moeten betalen. Dat treft de huidige aandeelhouders en dat zijn net de mensen die de creatie van het nieuwe Ageas hebben mogelijk gemaakt.

Ageas kondigde vandaag aan dat de maatschappij in cassatie gaat tegen het vonnis. De holding put dus alle rechtsmiddelen uit om zich te verzetten tegen het oordeel van de rechter in Amsterdam. De uiteindelijke afwikkeling van het geschil en de eventuele effectieve bepaling van de schade wordt daarmee voor langere tijd vooruit geschoven.

Ageas legt ook, als goede huisvader, een voorziening aan van 130 miljoen euro. Daarmee geeft het bedrijf een belangrijk signaal af. De reservering is allicht een realistische inschatting van de eventuele te betalen schade. Door die reservering snel bekend te maken doorprikt Ageas de wilde speculaties over de impact van het vonnis op zijn liquiditeit. 130 miljoen euro is een bedrag dat de holding makkelijk kan vrij maken. Het bedrag heeft ook nauwelijks impact op de solvabiliteit van de holding. Zelfs als Ageas uiteindelijk de duimen zou moeten leggen, heeft de rechtszaak nauwelijks gevolgen voor de toekomst van de verzekeraar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.