Kans op deflatie groeit volgens economen

Hoofdeconoom Geert Janssens van werkgeversorganisatie VKW drukte eerder op ons platform zijn bezorgdheid uit over het afglijden van onze economie naar een deflatie. ‘Hoewel de recente daling van de inflatie in de eurozone tot 0.4% vooral te wijten is aan een daling van de voedings- en energieprijzen, is deflatie echt wel een bezorgdheid geworden’, zegt Janssens. ‘De Bundesbank geeft steeds vaker aan dat Duitsland zelf meer moet gaan consumeren. Anders sleurt het de rest van de eurozone verder mee in een neerwaartse spiraal.’

‘De cijfers van Eurostat bewijzen dat de economie in de eurozone overigens al in een deflatie is terecht gekomen’, zegt Janssens.

Deflatie

 

‘Deflatie is niet ons centrale scenario’, zegt Steven Vanneste van BNP Paribas Fortis. ‘Wij geloven in een scenario van lang aanhoudende lage inflatie’. Volgens Vanneste stijgt het risico op deflatie wel in verschillende EMU-landen. In Spanje en Italië is dat risico het grootste. Ook Frankrijk heeft een gematigd risico op deflatie.

De ECB heeft volgens Vanneste al verschillende maatregelen genomen maar gaat voorlopig niet over tot quantitative easing. Dat zal waarschijnlijk pas gebeuren indien er effectief veralgemeende deflatie in de eurozone is. Ondertussen dalen de lange termijn rentes in de EMU landen wel verder. Vanneste verwacht dat de EMU rentes de komende maanden en kwartalen laag zullen blijven wegens de zeer trage groei en zeer lage inflatie. De renteverhogingen in de VS kan de rente hier met enkele 10-tallen basispunten verhogen. Voor verzekeraars zal het echter moeilijk blijven om de beloofde returns te behalen.

Geert Janssens en Steven Vanneste maken samen met Maarten Geerdink van Petercam een analyse va de economische context en de impact van de lage langetermijnrente tijdens LIFE INSURANCE SUMMIT | Leuven | 04.09.2014 | 05.09.2014

Klik hier voor meer informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.