Mc Kinsey ziet kansen voor M-payments bij traditionele banken

Op de website van Mc Kinsey staat een erg interessante denkoefening over het belang van M-Payments voor de klassieke banken. Mc Kinsey heeft heel een belangrijke klantenkring in de traditionele financiële wereld en de consultant hangt dus uiteraard een positief toekomstbeeld op over de mogelijkheden van de sector in de nieuwe digitale realiteit.

Het zijn volgens Mc Kinsey niet de klassieke banken die de standaard voor digitaal bankieren definiëren. Nieuwkomers zoals grote telecombedrijven maar ook innoverende technologiebedrijfjes hebben een aantal belangrijke voordelen. Ze denken meer risicogericht, stellen de klanten centraal en hebben minder last van de regelgeving. Op termijn kunnen challengers zoals Google, Apple en Paypal aan de basis van het inkomen van de banken gaan knabbelen.

Die nieuwe platformen zijn ook veel flexibeler en gebouwd om permanent te evolueren Ze komen dus veel sneller met updates van hun applicaties. Maar ze accepteren klanten ook veel sneller. Bij het succesvolle betaalplatform Square bijvoorbeeld, kan je op de dag van je toetreding al beginnen betalen.

Volgens Mc Kinsey moeten banken veel meer aandacht besteden aan hun digitale kanalen. Digitaal betalen geeft hen de mogelijkheid om andere opportuniteiten waar te maken.

Een paar voorbeelden:

  • Ze kunnen hun fees en inkomen uit interest opkrikken
  • Ze kunnen een ganse reeks nieuwe services aanbieden als diversificatie
  • Ze kunnen hun enorme hoeveelheid digitale data gebruiken om nieuwe diensten te ontwikkelen.

Volgens Mc Kinsey kunnen banken door het verstandig gebruik van digitale data hun inkomen uit betaalverkeer makkelijk verdubbelen. Elke bank moet volgens Mc Kinsey nadenken over zijn digitale toekomst. Dat beperkt zich niet enkel tot mobiel betalen maar het gaat ook over een geconsolideerd digitaal platform waar alle financiële diensten beheerd worden. De consultant roept om buiten de lijntjes te denken en alle mogelijkheden van een digitaal platform te evalueren. Een mobile wallet bijvoorbeeld, laat toe om veel verder te gaan dan het actuele  klassieke aanbod. Specifieke apps voor liquiditeitsbegeleiding en beleggingen kunnen leuke aanvullende features zijn.

 

Mc Kinsey ziet drie potentiele modellen voor verdere ontwikkeling:

  1. Fast Followers ze spelen snel in op de innovatie die andere banken brengen.
  2. Catalysts: ze ondersteunen innovaties van andere en proberen om hun klanten daar op een veilige manier te laten van profiteren
  3. Leaders: gaan volop de concurrentieslag met nieuwe speler aan zoals Google en Facebook.

 

Volgens Mc Kinsey moeten banken nadenken hoe ze het beste inspelen op de veranderende manier waarop klanten winkelen, betalen en hun geldzaken regelen. Internetgiganten zoals Google en Facebook blinken daarin uit maar dat kunnen de financials ook omdat ze over heel veel data van hun klanten beschikken. Om dat succesvol te doen moeten banken heel goed begrijpen hoe de klant van vandaag denkt en handelt.

Niet alleen individuele banken moeten zich voorbereiden op de nieuwe digitale werkelijkheid. De ganse industrie moet zich voorbereiden op de voorwaarden om dat mogelijk te maken. Dat heeft vooral een belangrijke impact op de infrastructuur. Automated clearing houses (ACH) bijvoorbeeld, die het mogelijk maken dat een klant 24/7 multikanaalgebaseerde toegang heeft en ook kan rekenen op een real-time verwerking.

Om klaar te zijn voor de digitale omgeving moeten banken hun legacy uit het verleden durven aanpakken. De banken zijn de traditionele eigenaars van het betaalproces maar de nieuwe concurrenten ontwikkelen een veel krachtiger operationeel system. Nochtans moetend e banken dit gevecht kunnen winnen, volgens Mc Kinsey. Zij hebben de relatie met de klant, kunnen meer veiligheid bieden  en kunnen multikanaal denken. Ze moeten wel snel schakelen, volgens Mc Kinsey. Morgen is al te laat in de digitale wereld.

Klik hier voor het volledige artikel van Mc Kinsey, met alle grafieken.

TIP : MOBILE BANKING SUMMIT | 09.09.2014 | 10.09.2014 | Click here for all info

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.