Investeringsfondsen beïnvloeden machtsverhoudingen in het voetbal

SD3

Picture Doyen Sports Investments

Opvallend sportnieuws vandaag met de transfer van Rode Duivel Steven Defour van Porto naar RSC Anderlecht. Die overgang heeft ook een bijzonder financieel kantje. Defour moest in principe 8 miljoen euro kosten maar met een bod van 5 miljoen euro leek het Nederlandse PSV Eindhoven de voetballer binnen te halen. De raad van bestuur van RSC Anderlecht heeft maar een budget van 5 miljoen euro in totaal om transacties te doen en kon dus onmogelijk het bod van PSV afblokken. Dat dit nu toch lijkt te lukken heeft alles te maken met het sterk stijgende belang van privé investeringskapitaal voor topvoetballers. De transferrechten van Steven Defour zitten voor 10% bij het investeringsvehikel Robi Plus van Luciano D’Onofrio en voor 33% bij Doyen Sports. Die laatste groep werd nog maar opgericht in 2013 maar het is wel de grootste sportmanagement groep in het voetbal. Doyen Sports behartigt onder meer ook de belangen van superster Neymar.

D’Onofrio is een vertrouweling van RSC Anderlecht en hij heeft allicht voldoende invloed om Doyen Sports te overtuigen om Defour bij die club te plaatsen. Daardoor moet RSC Anderlecht maar 57% van de transferprijs op tafel leggen. Die transactie heeft echter ook een commercieel kantje. Dat Defour in Brussel op korte termijn de centrale figuur van de ploeg zal worden lijkt nu al vast te staan. Tenminste als hij gespaard blijft van fysieke ellende. Bij PSV Eindhoven zal dat iets minder evident zijn. Die centrale rol zal zijn positie bij de nationale ploeg ook versterken. En die positie drijft zijn prijs ongetwijfeld op. Kortom, alle partijen, winnen erbij. De drie aandeelhouders realiseren een meerwaarde en Defour drijft zijn waarde en dus zijn loon op.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.