Vertraging bij Sixdots geeft concurrentie kansen

SixdotsDe uitrol van Sixdots, de eerste volledige mobile wallet in België, leek aanvankelijk een zaak te worden van initiatiefnemers Belgacom en BNP Paribas Fortis. De grootste Belgische bank haastte zich vorig jaar om als eerste Masterpass van Mastercard te lanceren. De reden werd snel duidelijk. Sixdots draait op de technologie van Masterpass.

De andere grootbanken in België werden door het initiatief in snelheid genomen. De lancering van Sixdots werd al aangekondigd voor de eerste helft van 2014. Dat verplichtte de concurrentie om snel aan tafel te schuiven met de twee oprichters en die gesprekken resulteerden in een monsterverbond. Alle grootbanken in België en hun respectievelijke dochterbedrijven werden partner van Sixdots. De drie grootste mobiele netwerkproviders schoven hun stoeltje ook bij. En een paar maanden geleden maakte Bancontact bekend dat de nieuwe app ook op Sixdots zou draaien. Daarmee leek het scenario voor een universele mobile wallet in België geschreven.

Ondertussen loopt de uitrol van Sixdots vertraging op. Dat is ook logisch. De initieel geplande applicatie is door het aantal nieuwe partners veel complexer geworden. Verder moet ook de retail overtuigd worden om in te stappen en dat vraagt tijd maar ook investeringen van de retailpartners die meedoen.

Topman Frederic Lhostte stuurde deze week een email uit naar iedereen die zich al registreerde. Hij kondigt daarin aan dat een kleine groep van internen de wallet momenteel testen. Lhostte laat doorschijnen dat de snelheid en de gebruiksvriendelijkheid nog bijsturing vergen. De topman van Sixdots laat verstaan dat er een nieuwe versie van de wallet komt tegen einde van het jaar. Op dat moment zou de gebruikersgroep worden uitgebreid. Dat betekent dat Sixdots op dat moment nog steeds met een Beta-versie zal werken. 

Ondertussen worden een aantal financiële partners duidelijk nerveus. Door de vertraging krijgen buitenlandse mobile wallets de kans om een stuk Belgisch marktaandeel te pakken. In Nederland heeft Rabobankdochter My Order een goeddraaiend platform klaar dat vrij snel in België kan worden uitgerold. In Luxemburg zet Digicash de norm omdat het bedrijf heel wat medewerking van de Luxemburgse overheid kreeg. Digicash wil eerst naar Frankrijk maar België is slechts een kleine stap. Onlangs kondigde het Amerikaanse Square aan dat het overschakelt naar het Europese swipe en pin-systeem voor kaartbetalingen. Daardoor kan het snelgroeiende platform van Jim Mc Kelvey aan een uitrol beginnen op ons continent. Ondertussen is Seqr, de mobiele portefeuille van het Zweedse bedrijf Seamless al aan een snelle uitrol bezig. Seqr kondigde ook een samenwerking met Ingenico aan waardoor er een machtige oorlogsmachine op de sporen gezet wordt.

TIP: MOBILE BANKING SUMMIT | Leuven | 09.09.2014 | 10.09.2014 | met Frederic Lhostte (Sixdots) – Gunther Uytterhoeven (BNP Paribas Fortis) – Marcel Roelants (Seqr) | Thomas Brinkman (My Order)

Click here for all info

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.