Snelle opmars cryptocurrencies in ontwikkelingslanden

In de Westerse wereld zijn online betalingen op E-commerce sites zoals Amazon en Ebay vanzelfsprekend en de toegang tot betaal netwerken zoals Mastercard, Visa of Paypal zijn standaard geworden. In ontwikkelingslanden is dat echter allesbehalve de norm. Paypal bijvoorbeeld, heeft zijn platform opengesteld voor betalingen vanuit Nigeria maar Nigeriaanse handelaars kunnen geen betalingen ontvangen via het betaalnetwerk. Ook Mastercard of Visa bijvoorbeeld, zijn een administratieve nachtmerrie voor Nigeriaanse handelaars.

Zelfs overschrijvingen van Nigerianen naar hun thuisland via Western Union of Moneygram zijn moeilijk maar vooral duur. Western Union neemt bijvoorbeeld een commissie van 12% op dergelijke transferts.

In een aantal van die landen speelt ook de snel devaluerende munt een vicieuze rol. Om die waardevermindering te ontlopen worden euro’s en dollars gebruikt maar de overheden van die landen verbieden het gebruik daarvan waardoor er een zwart circuit ontstaat.

Het zou best wel eens kunnen dat het gebruik van crypto currencies zoals bitcoins al die problemen oplost. Voor een niet techneut is een crypto erg eenvoudig en platformen zoals Bitpay zorgen ervoor dat de crypto’s meteen omgezet worden in lokale munt. Crypto’s kunnen door iedereen gebruikt worden die toegang heeft tot het internet of SMS. Het is bovendien veel goedkoper dan geldtransferts via het SWIFT netwerk. De cruciale voorwaarde om het gebruik van crypto’s snel te verspreiden is de aanwezigheid van een platform dat de virtuele munt omzet naar een lokale munt. En dat gebeurt. In Ghana en Nigeria (Kitiwa), Kenya ((Bitpesa), Zuid-Afrika (ICE3X, BitX) Argentinië (Bitpagos) en Mexico (Coincove, Bitso) worden die platformen zeer populair. In Argentinië, waar de devaluatie een zwaar probleem is, houden nu al meer handelaars de crypto’s ook gewoon aan in plaats van ze om te zetten naar lokale peso’s.

Meer weten over BITCOIN en platformen zoals BITPAY? Schrijf in voor MOBILE BANKING SUMMIT | 09.09.014 | 10.09.2014. Click here

Status-of-bitcoin-world-1

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.