Apple zal mobiel betalen doen doorbreken

Mobiel betalen is allicht een van de belangrijkste ontwikkelingen van de laatste decennia in de retail en voor de financiële sector. De ontwikkeling ervan is echter een zeer verwarrend gebeuren. De technologie evolueert nog erg snel waardoor er geen duidelijke standaarden zijn.  Er is een wildgroei aan start-ups die vaak echter even snel verdwijnen als dat ze opduiken. De projecten die wel lijken te slagen zoeken vooral naar rendabiliteit.

Het moment van de  grote doorbraak voor mobiele betaalapplicaties lijkt nu echter definitief aangebroken. Apple gooit zich naar alle waarschijnlijkheid mee in de strijd. Op 9 september is er een lang aangekondigd Apple event waar de nieuwe iPhone 6 zal voorgesteld worden. Dat zet de Apple watchers al weken op scherp en uit hun analyse wordt duidelijk dat het nieuwe toestel klaar is voor mobiel betalen.

De nieuwe iPhone werkt met Near Field Communication (NFC) Apple heeft die technologie lang afgehouden, onder meer omwille van de chip die daarvoor speciaal moest ingebouwd worden. Die chip is in principe niet langer nodig omdat NFC via een cloudgestuurde applicatie kan verlopen. Het is echter nog niet duidelijk hoe Apple NFC zal gebruiken.

Verder zal de iPhone ook een mobile wallet standaard meekrijgen die met Amex, Visa en Mastercard kan werken en allicht ook met Paypal.

Apple heeft lang gewacht om duidelijkheid te verschaffen over zijn m-payments strategie. Het heeft gedurende jaren overnames gedaan en patenten opgebouwd. Topman Tim Cook was de laatste maanden duidelijk over zijn positieve attitude voor mobiel betalen. Als Apple volgende week inderdaad de stap zet , en weinig analysten twijfelen daar nog aan, dan zal dat een belangrijke impuls geven aan de ontwikkeling maar ook de acceptatie van mobiel betalen. Apple heeft 800 miljoen iTunes accounts en het heeft ruim de tijd genomen om de data daarvan te organiseren. Die kunnen op een redelijk eenvoudige manier gekoppeld worden aan een mobile wallet. De grote doorbraak ligt echter in een andere omgeving. Apple heeft zwaar geïnvesteerd  in de ontwikkeling van iBeacons. Dat zijn toestelletjes die het mogelijk maken om op een energiezuinige manier interactie met de shoppende klant te maken. Als Apple die iBeacons connecteert met de NFC gestuurde iPhone heeft het meteen ook een cruciale positie in de fysieke winkelomgeving. Het zet daarmee de bakens uit voor de definitieve doorbraak van mobiel betalen op voorwaarde dat het ook de retail kan overtuigen.

TIP: U verneemt alles over mobiel betalen tijdens MOBILE BANKING SUMMIT | 04.09.2014 | 05.09.2014

Klik hier voor alle informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.