Beursgang Alibaba bevestigt cultureel-maatschappelijke verschuiving

De beursgang van de internetshop Alibaba wordt erg concreet. Vorige vrijdag maakte het bedrijf de details van de publieke notering bekend bij de Amerikaanse toezichthouder SEC. Vandaag begint een wereldwijde roadshow langs alle financiële centra. Alibaba zal in totaal 320 miljoen aandelen plaatsen met een prijsvork die momenteel wordt ingeschat tussen 60 en 66 dollar. De beursgang van Alibababa wordt waarschijnlijk de grootste ooit.

De Chinese e-commerce gigant wordt ongeveer evenveel waard als Amazon. Stichter en bestuursvoorzitter Jack Ma word met de klap de rijkste Chinees. Ook Yahoo verkoopt  een deel van zijn belang in Alibaba. Zij rekenen op een opbrengst van ongeveer 8 miljard dollar.

Het is niet alleen de waarde van de beursgang van de internethandelaar die belangrijk is. Alibaba bevestigt met de operatie een paar belangrijke cultureel-maatschappelijke fenomenen.

Alibaba is geen gewone internetwinkel maar een slim kluwen van allerlei aanvullende diensten die gelinkt zijn aan de handel via het internet. De internetshop heeft ook een eigen spaarsysteem (Yu’e Bao),  een eigen betaalplatform (Alipay) en een eigen smart TV die vooral gericht is om online shopping op het Alibaba platform makkelijk en visueel te maken.

Alle institutionele beleggers volgen deze beursgang met veel belangstelling omdat ze ervan overtuigd zijn dat de omzet van Alibaba de volgende jaren explosief zal toenemen. Wie nog twijfelde aan het potentieel van online shoppen verandert misschien best snel van mening.

Stichter Jack Ma startte Alibaba op in 1999 en hij heeft het bedrijf in geen tijd uitgebouwd tot een innovatieve en normbepalende wereldspeler. Daarmee onderstreept hij dat het Oosten steeds sneller de bakens uitzet in de nieuwe economie en de belangrijkste voedingsbodem geworden is voor de opbouw van kapitaal.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.