Industriële groepen zoeken alternatief voor klassieke banksector

Banque PSA Finance, de bankdochter van autobouwer PSA Peugeot Citroën, biedt sinds vandaag twee formules voor spaarrekeningen aan in België . Het is enigszins verwonderlijk dat dit pas nu gebeurt. Die bank is al actief in 23 andere landen.

De twee spaarformules zijn complementair met mekaar en mikken op een verschillend doelpubliek. Distingo biedt een hoge basisrente van 1,40 procent en een getrouwheidspremie van 0,35 procent op jaarbasis. Distingo plus biedt een basisrente van 0,50 procent en een getrouwheidspremie van 1,50 procent op jaarbasis. Het geld dat de bank ophaalt wordt deels geïnvesteerd in de activiteiten van het verkoopsnetwerk van Peugeot en Citroën en deels ook gebruikt om financieringen voor de aankoop van wagens te funden.

Een aantal marktanalysten hebben vooral bedenkingen bij de hoge rentevergoeding die de bank aanbiedt. Dat is uiteraard een aandachtspunt in een periode waarin de grootbanken hun rente doen verschrompelen maar echt uitzonderlijk zijn die rentevergoedingen niet. De Me3 spaarrekening van Me Direct biedt bijvoorbeeld nog steeds een basisrente van 2,10%. Bij Spaargids wijst men terecht op de lage rating van de bank maar anderzijds vallen de spaarrekeningen tot 100.000 euro onder de garantieregeling van de Franse staat.

Het signaal dat de Franse autobouwer afgeeft is echter veel fundamenteler. PSA Peugeot Citroën is een belangrijke industriële groep die een structuur opbouwt om onafhankelijker te worden van de banken. Ze financiert deels haar eigen werking met geld van particulieren maar ze biedt ook financiering aan, aan haar eigen klanten. Daardoor raakt PSA de banksector op een dubbel niveau.

PSA is overigens niet alleen met dat initiatief. Vandaag gaat de roadshow voor de beursnotering van  Alibaba van start. De Chinese internetreus heeft een eigen spaarsysteem met meer dan 80 miljoen klanten en een totale reserve van ongeveer 60 miljard euro. Alibaba kan dat systeem makkelijk aan zijn eigen betaalplatform Alipay koppelen waardoor het zijn klanten loskoppelt van krediet- en betaalfaciliteiten van de banken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.