Consolidatie bij herverzekeraars lijkt onvermijdelijk

Als herverzekeraars relevant willen blijven moeten ze hun business model aanpassen en innoveren. Dat is de opmerkelijke conclusie van ratingbureau Standard & Poors.

Volgens S&P daalt de vraag naar herverzekering. Dat blijkt uit de cijfers van de zogenaamde renewals 2014, dat zijn de vervaldagen waarop de risico’s opnieuw onderschreven worden. Dat leidt tot overcapaciteit waardoor er druk op de prijzen komt. Het fenomeen is merkbaar over alle sectoren van de industrie.

De herverzekeraars kunnen dat een tijdje doorstaan omdat ze zeer sterke balansen hebben maar op termijn zijn maatregelen nodig. S&P denkt daarbij aan de ontwikkeling van nieuwe markten en nieuwe producten en een strategie die mee de globale groei van de economie ondersteunt. S&P zegt dat ze zonder die sterke balansposities al ratingaanpassingen had moeten doorvoeren.

Toch blijft het ratingagentschap overtuigd van de ondersteunende rol van herverzekeraars voor de globale economie. Ze zijn ook erg belangrijk om nieuwe onderverzekerde markten te ontwikkelen.

Ook Mike Van Slooten, Head International Market Analysis bij Aon Benfield is eerder pessimistisch over de toekomst van een aantal herverzekeraars. Herverzekeringsmaatschappijen blijven momenteel gespaard van grote catastrofes maar dat is tijdelijk. De waarde van de obligatieportefeuilles blijft afkalven en de premies dalen. Volgens Van Slooten leidt dat binnen 6 tot 9 maanden tot belangrijke druk op de sector. Van Slooten ziet nu al dat een aantal grote herverzekeraars hun aanbod gaan diversifiëren. Hij gaat ervan uit dat er snel een consolidatie zal komen in de markt.

De aandacht voor de herverzekeraars wordt momenteel gevoed omdat volgende week de jaarlijkse hoogmis van de sector plaats vindt in Monte Carlo.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.