De gevolgen van MIFID worden tastbaar in de verzekeringssector

EUDe versnelde implementatie van MIFID in de Belgische verzekeringssector zet een aantal maatschappijen zwaar onder druk. De Britse verzekeraar Skandia, dochter van Old Mutual Wealth Company, besliste zelfs radicaal om voorlopig geen nieuwe zaken meer te accepteren. Ook bijstortingen in bestaande contracten zijn niet meer mogelijk. Volgens Phil Oxenham, Head of international marketing proposition bij Skandia International, kon de maatschappij niet garanderen dat ze voldeed aan alle compliance voorwaarden. Volgens Oxenham is de productiestop tijdelijk en zal de maatschappij de bemiddelaars laten weten wanneer ze opnieuw contracten kunnen indienen.

SEB Life, het vroegere Irish Life International, blijft wel productie accepteren. Bij de verantwoording daarover in International Adviser kunnen echter grote vragen gesteld worden.

“The process is one of “MiFIDisation” in that many of the requirements of MiFID now apply to insurance mediation in relation to conflicts of interest, provision of pre-contractual information, disclosure of commissions and any other benefits, etc. The majority of the new requirements affect the intermediary and not the insurer (unless selling direct) and so our products generally do not need any alteration.”

Het klopt uiteraard dat MIFID een zware implicatie heeft op het intermediair. Maar stellen dat de er geen wijzigingen nodig zouden zijn aan het productengamma van een maatschappij zoals SEB Life lijkt ons redelijk kort door de bocht. Vooral ook omdat SEB Life in het verleden een enorme toxische portefeuille heeft opgebouwd. Het vroegere Irish Life International sprong nogal lichtzinnig om met de fondsen die het toeliet in zijn levensverzekeringsmantel. Maar ook de vergoedingen voor het intermediair waren vaak erg hoog en werden op voorhand via een front-end loading uitgekeerd. Die combinatie van prefinanciering van hoopoplopende kosten en exotische fondsen die een belangrijk deel van hun waarde verloren of zelf geblokkeerd geraakten laat een aantal polishouders bekaaid achter. Omdat de reserves in de polis verschrompeld zijn of geblokkeerd zijn kunnen de beheerskosten in het contract niet meer verrekend worden op de fondsen. Veel polishouders blijven daardoor met een negatieve poliswaarde  achter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.