Apple Pay is waar het echt om gaat

Apple stelde gisteren de twee nieuwe iPhones voor en haakte daar  in een tijd ook de nieuwe Apple Watch aan vast. Beide producten zetten zonder enige twijfel een nieuwe norm maar het nieuws van de dag was de bekendmaking van Apple Pay.

Apple heeft zeer lang gewacht om zich in de betaalindustrie te gooien maar met de voorstelling van Apple Pay in combinatie met de nieuwe iPhone 6 en 6+ en Apple Watch gaan ze er in Cupertino voluit voor. Die nieuwe toestellen zijn namelijk pareltjes op zich maar ze zijn duidelijk vooral bedoeld om de positie van Apple in het m-payments en e-commerce gebeuren vast te klinken. De strategie om een betaal- of verkoopsplatform te consolideren via hardware zien we ook bij het momenteel fel besproken Alibaba. De Chinese internetgigant heeft een eigen smart-TV die geschikt is om de webshop en betalingen via het betaalplatform Alipay mogelijk te maken.

NFC is de nieuwe norm

Apple heeft zeer lang dwars gelegen om NFC mogelijk te maken in de iPhones maar nu kiezen ze voluit voor die technologie. NFC maakt het mogelijk om een betaaltransactie uit te voeren door met het toestel kortbij een terminal te komen. De nieuwe iPhones hebben een ingebouwde NFC-antenne en een veiligheidschip.  Als het toestel gekoppeld is met een kredietkaart bevat die chip overigens geen informatie over de kredietkaart zelf maar heeft wel een geheime toestelgelinkte accountcode. De eigenlijke betaaltransactie gebeurt met een dynamische veiligheidscode die wordt uitgewisseld tussen de chip en de terminal. Bij de betaling ziet de handelaar de naam van de klant niet en ook het nummer van de kredietkaart blijft verborgen. Als een klant zijn iPhone verliest kan hij via de Find my iPhone functie de transacties vernietigen die hij pas heeft verricht. De kredietkaarten die aan het toestel gelinkt zijn kunnen gewoon verder gebruikt worden.

Apple overtuigt retailers 

Apple Pay werkt zowel met kredietkaarten als met debetkaarten. Apple sloot eerder samenwerkingsakkoorden met American Express, MasterCard en Visa en ook met de meeste grote Amerikaanse banken. Nog belangrijker zijn de afspraken die Apple maakte met een aantal grote retailers. Onder meer Bloomingdale’s, Disney, Macy’s, McDonald’s en Staples stappen in het systeem. Dat is een cruciaal gegeven. De doorbraak van nieuwe betaaldiensten blijft vaak steken omdat de fysieke handelaars niet klaar zijn om de stap te zetten. Dat is ook  een van de redenen waarom pionier Square momenteel niet volop doorbreekt. Square kon aanvankelijk meesurfen op de snelle expansie van Starbucks maar het moest daarna de boer op om zoveel mogelijk handelaars te overtuigen om ook in te stappen. Dat vertraagde de ontplooiing en het woog ook op de rentabiliteit van Square.

Waarom Apple er wel in slaagt om de retail te overtuigen om in te stappen is redelijk eenvoudig. Nieuwe betaalplatformen worden door retailers als een bedreiging gezien omdat ze de toegang forceren naar de informatie over de transacties die klanten uitvoeren. Daarom heeft Apple zo nadrukkelijk het woord private uitgespeeld. Bij de voorstelling van het betaalsysteem stelde Apple dat de informatie over transacties of de kredietkaartdata strikt vertrouwelijk gehouden worden en niet bij Apple zelf terecht komen. Er is echter nog een veel belangrijker argument. Apple heeft zelf al 800 miljoen potentiële klanten via de kredietkaartgekoppelde iTunes accounts. Retailers hebben dus veel meer te winnen dan wat ze zelf zouden kunnen investeren.

Het ganse discours over het privaat houden van de klantendata wekt ook wel wat verwondering. Uiteindelijk is het Apple niet te doen om de flinterdunne marge die het bedrijf kan pakken op de betaaltransacties. Waar het echt om draait is de informatie over het gedrag van de consument. Daar heeft Apple echter een veel sterker wapen in de strijd. Het wil op termijn bij al zijn partners een netwerk van beacons uitbouwen. Die toestelletjes verraden nauwkeurig hoe de klant zich in de winkel gedraagt. Dat opent een schatkist aan mogelijkheden voor Apple zelf maar ook de handelaar krijgt heel wat extra opportuniteiten.

Veilligheid

Apple Pay heeft duidelijk het potentieel om m-payments definitief te doen doorbreken. Er is een belangrijke voorwaarde. De consument en de handelaar moet zeker zijn dat er geen veiligheidsrisico is. Het incident met de naaktfoto’s van de BV’s kon op geen slechter moment voorvallen en zal bij de concurrentie gniffelend onthaald zijn. Apple heeft echter technologie klaar om die twijfels te counteren. De biometrische herkenning van de klant biedt allicht voldoende zekerheid om fraude verregaand te voorkomen. Daarom zet Apple Pay m-payments definitief op de kaart.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.