Europees Hof van Justitie beperkt transactiekosten kaartbetalingen

Het Europese Hof van Justitie heeft een beslissing van de Europese Commissie uit 2007 bekrachtigd die de zogenaamde multilaterale transactiekosten die Mastercard toepast, onwettig verklaart. Die kosten schaden volgens het Hof de vrije mededinging en ze zijn niet in het belang van de consument. De beslissing van het Hof is bindend, er is dus geen beroep mogelijk.

Als een klant met een kaart betaalt, rekent de bank van de kaarthouder een fee aan, aan de bank van de handelaar. Als de maatschappij achter het kaartschema de bank toelaat om een hogere fee aan te rekenen, is dat een verdoken incentive om hun kaart te gebruiken in plaats van die van de concurrenten. Die praktijk wil Europa nu stoppen door de kosten te maximeren.

De uitspraak kan grote gevolgen hebben voor Mastercard. In een aantal Europese landen werden gelijkaardige zaken aanhangig gemaakt maar die stonden on hold tot de uitspraak van het Hof bekend zou worden.

In Europa wordt de markt bepaald door twee grote kaartschema’s, Visa en Mastercard. Bij Visa Europe hebben ze ondertussen de transactiekosten al beperkt tot maximaal 0,3% van de transactiewaarde. Na de uitspraak van het Hof is de weg vrij voor het plan van de EU om een cap te plaatsen op de transactiekosten. Die zou 0,3% bedragen voor kredietkaarten en 0,2% of 0,07 euro (het laagste geldt) voor debetkaarten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.