Roularta zet de discussie over de toekomst van de verzekeringsdistributie op scherp

De Tijd schrijft vandaag dat mediabedrijf Roularta verzekeringen gaat verkopen die door verzekeringsmaatschappij Corona Direct worden geleverd. Corona is een van de weinige zuivere directe verzekeraars in België.

Voorlopig beperkt Roularta zich tot autoverzekeringen. Dat is typisch het soort van polis waarvoor de klant sneller geneigd is om de overstap te maken. Autopolissen zijn wettelijk sterk gestandaardiseerd en ze zijn erg prijsgevoelig, ook al omdat de premie ervoor zwaar doorweegt in het totale verzekeringsbudget. Corona Direct is in autoverzekeringen een prijsbreker met zijn specifieke concept van de kilometerverzekering. Klanten die weinig rijden krijgen een verbeterd tarief. De combinatie van een aantrekkelijk tarief en de sterke distributiekracht via de mediakanalen van Roularta zou wel eens succes kunnen hebben. De polissen worden bovendien gepersonaliseerd voor Roularta. Het is voorlopig niet bekend met welke merknaam dat zal gebeuren maar de binding met een kwaliteitsmerk geeft alleszins vertrouwen.

Het belangrijkste argument dat de traditionele distributie daartegen inbrengt blijft de knowhow bij schade. Het is uiteraard een troef als je op zulke momenten beroep kan doen op een professionele bemiddelaar die de knepen van het vak kent. Ook dat model staat echter onder druk. In de VS nemen steeds meer maatschappijen de schaderegeling in eigen beheer. De klant levert zijn voertuig af en krijgt een tijdelijke vervangwagen. Na de reparatie krijgt hij zijn wagen gewoon weer terug. Hij hoeft zich van het ganse herstellingsproces niets aan te trekken. In een minder geïntegreerd model wordt de klant meegenomen in een stappenplan waarmee de maatschappij hem op basis van slimme communicatie door de schaderegeling en het herstel proces loodst. Maatschappijen beheersen op die manier de kosten en ze kunnen inkoopprogramma’s afspreken die grote prijsvoordelen kunnen opleveren.

Corona Direct kiest met dit partnership voor een duidelijke bijsturing van het operationeel model. Een aantal sectorwatchers gaan ervan uit dat maatschappijen zullen kiezen. Ofwel worden ze een algemene verzekeraar met een breed aanbod polissen en een sterk eigen merk, ofwel plooien ze zich terug en worden ze een leverancier van op maat gemaakte white labeloplossingen voor een sterke distributiepartner. We gaan er niet van uit dat Corona Direct zijn eigen merk zal opgeven maar het partnership met Roularta is alleszins een keuze voor het tweede strategische model. Voor een kleine maatschappij is dat ook een verstandige keuze. Het laat toe om technische expertise op te bouwen zonder de verplichting om daar een dure distributie voor te organiseren.

Met de keuze voor Corona Direct gaat Roularta een zware discussie uit de weg. De verzekeringsdistributie in ons land wordt nog sterk gedomineerd door de makelaars. Klassieke maatschappijen zetten daarom slechts schoorvoetend de stap naar alternatieve distributieplatformen. Corona Direct is op dat vlak geen bedreiging. Maar ook die strategie staat zwaar onder druk. Niet alleen mediabedrijven maar big data gedreven giganten uit de retail en de technologiesector willen zich positioneren in de verzekeringswereld. Dat zal niet alleen de distributie veranderen, het zal het concept van de verzekering zelf doen evolueren. Maatschappijen die zich krampachtig vastklampen aan de zekerheden uit het verleden hebben op kortere termijn een conceptueel probleem.

De evolutie van het verzekeringsconcept  en van het distributiemodel in de sector hoeft overigens geen bedreiging te zijn voor het voortbestaan van de distributie. Die zal zich echter wel moeten herbronnen. De taken en de manier waarop die worden uitgevoerd zullen ongetwijfeld evolueren. De bemiddelaar wordt een onderdeel van een multimediale relatie tussen klant en maatschappij. In sommige gevallen zal hij de spil zijn in dat proces, in andere gevallen is zijn rol ondersteunend. De maatschappijen moeten de discussie hierover nu durven aangaan. Anders creëren ze een gevaarlijk vacuüm dat bedreigend is voor de toekomst van hun eigen distributie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.