De bredere context van de samenwerking tussen BNP Paribas Fortis en Six

BNP Paribas Fortis kondigde vorige week aan dat ze gaan samenwerken met Six, een Zwitserse specialist van betaaloplossingen. Die samenwerking werd wat gemakkelijk voorgesteld als een initiatief van de marktleider om zich te gaan positioneren in  het segment van de betaalterminals. De samenwerking met Six zal allicht veel breder zijn en ze kan belangrijke gevolgen hebben voor de concurrentie.

De vervlechting van online en offline shops en de snelle evolutie van de technologie stuwen de populariteit van e-commerce en m-payments. Dat heeft een structurele impact op de manier waarop de klant zijn aankopen betaalt. Vroeger waren shoppen en betalen twee relatief afzonderlijke processen. In de winkel gebruikte de klant de betaalmiddelen die hij op zich droeg. Maar ook online werd hij na de aankoop naar een betaalzone geleid waar hij een betaalmethode kon aanvinken. Op die manier konden de banken veel strakker controle houden op de organisatie van het betaalproces.

Vandaag is het betaalmoment geen losstaande actie meer. Het wordt een onderdeel van een psychologisch spelletje dat vaak al start voordat de klant de offline of online winkel betreedt.  In de fase voorafgaand aan het koopmoment krijgt de consument impulsen om hem te motiveren om een bezoekje aan een shop te brengen. Op basis van zijn klantengedrag krijgt hij gerichte voordelen. Het loyaltyschema van de shop, dat vroeger expliciet na het koopmoment in beeld kwam, wordt nu mee verweven om hem te overtuigen voor een bepaalde aankoop.

Ook voor de klant heeft de technologie extra voordelen. De betaling kan geprojecteerd worden in zijn toekomstige cash flow en kan gekaderd worden in zijn totaal beschikbaar budget. Die ruimere benadering van budgetbeheer is een aanzet naar een vorm van praktisch gerichte financiële planning.

Al die gegevens over het gedrag van de klant voor en tijdens de aankoop en de betaling zijn goud voor marketeers. Als de betaling uiteindelijk gebeurd is kunnen de gegevens automatisch verwerkt worden in de administratie van de handelaar.

Het gevolg van deze ruimere context is dat de keuze van de betaalmethode bepaald wordt door wat voor en na het betaalmoment gebeurt. Handelaars die willen overleven in deze nieuwe hybride omgeving zullen een keuze moeten maken voor een performant betaalplatform dat al die aspecten aankan. Dat is een probleem voor de banken want ze krijgen in dat segment scherpe concurrentie van innovatieve technologiebedrijfjes die geen zwaar verleden meeslepen en zich louter kunnen focussen op hun kerntaak. Veel van die nieuwkomers hebben een  trendy imago waardoor ze ook vaak briljante geesten aantrekken. In een big data gedreven omgeving is dat een enorme troef.

De klassieke banken moeten zich dus herbronnen om hun greep op het betaalverkeer niet te verliezen. BNP Paribas Fortis wil daar allicht, via de samenwerking met Six, werk van maken.

De keuze voor Six geeft nog een andere belangrijke disruptie aan. Decennialang was Atos Wordline de marktleider voor de organisatie van het betaalverkeer. Maar ook de sector van de zogenaamde Payment Service Providers (PSP) krijgt te maken met technologiegedreven nieuwkomers en dat is een bedreiging voor Atos Wordline. Ingenico slokte dit jaar online betaalspecialist Ogone op en bouwde een krachtige organisatie uit die het betaalsegment in zijn brede interpretatie aanvalt. Maar ook PSP’s zoals het Nederlandse Docdata en het Franse HiPay bewerken onze markt intensief.

TIP: FUTURE OF MOBILE BANKING | 15.10.2014 | Klik hier voor meer info

2 gedachtes over “De bredere context van de samenwerking tussen BNP Paribas Fortis en Six

  1. Pingback: BNP Paribas Fortis neemt Paysquare over – FINANCELAB

  2. Pingback: BNP neemt Belgische tak van Paysquare over

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.