Cryptocurrencies duiken op in het straatbeeld

De groep van mensen die ervan overtuigd raakt dat de acceptatie van crypto currencies onvermijdelijk is, groeit snel. Er zijn al heel wat virtueel gecreëerde munten maar bij ons is bitcoin de bekendste. Bitcoins zijn niet langer het speelgoed van een paar overtuigde freaks. Het trendy betaalmiddel sijpelt langzaam door naar het straatbeeld. In Nederland plaatst de firma Byecoin binnenkort een ATM voor bitcoins op een wel heel symbolische plaats. Op 10 oktober 2014 wordt de automaat open gesteld in het historische Jezuïetenklooster van Oudenbosch. Op die plaats werd in 1964 de eerste sterrenwacht van Nederland gevestigd. Na vijftig jaar is het klooster dus opnieuw het centrum van technologische innovatie.

In het klooster werd eerder ook al een bitcoin PIN-automaat geplaatst. Via de ATM kan je dus eerst je euro’s omzetten in bitcoins. Dat doe je door je eurobiljetten in de automaat te plaatsen en ze daarna als bitcoin met een QR-code op te laden op je smartphone. Met die smartphone kan je dan in bitcoin betalen via de PIN-automaat. Daarmee is de cirkel rond.

De early adopters van bitcoin waren mensen die geloven in de filosofie en het basisprincipe en voordelen van een ongereguleerde markt. Ze waren bereid om de complexiteit die transacties met virtuele munten initieel meebracht, te accepteren. Bitcoin kwam in de beginperiode ook een paar keer negatief in het nieuws, onder meer door een fraudezaak bij een van de belangrijkste verhandelaars van de munt. De niet gebruiksvriendelijkheid, de fraudezaken maar ook de zeer hoge volatiliteit waren koren op de molen van de non-believers. Die nadelen vervagen echter langzaam. De excessen die eigen zijn aan een nieuw fenomeen worden opgevangen. Allerlei technologische en institutionele innovatie maken het binnenkort voor iedereen mogelijk om bitcoins te gebruiken. Initiatieven zoals de ATM- en de PIN- automaten laten de munt inschuiven in gebruikerspatronen die vertrouwd zijn en  die de consumenten kennen van de reguliere betalingstransacties. Via platformen zoals Bitpay lopen de gebruikers ook veel minder volatiliteitsrisico’s. De transacties die in bitcoins gebeuren worden meteen vertaald naar reguliere munten.

Als al die nadelen voldoende weg gevlakt worden komen de voordelen van cryptocurrencies  sterker naar boven. En die zouden wel eens impliciet kunnen zijn. De digitale technologie doet de maatschappelijke context verschuiven en dat doet de reguliere financiële sector pijn. Banken dreigen hun grip op het betaalverkeer te verliezen maar ook voor krediet verlening zijn ondertussen allerlei alternatieven opgeborreld. Die nieuwe initiatieven zijn het gevolg van een krachtige onderliggende maatschappelijke verschuiving die gedreven wordt door de impliciete dynamiek naar decentralisatie. Omdat cryptocurrencies ook een gevolg zijn van diezelfde beweging, zijn ze allicht onvermijdelijk.

Tijdens FUTURE OF MOBILE BANKING | 15.10.2014 | gaan we zeer uitgebreid in op de analysen van cryptocurrencies 

Meer informatie, klik hier

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.