Touch zet KBC op de digitale snelweg

Het internet wordt snel mobiel en dat heeft niet alleen impact op de hardware die we gebruiken maar ook op de manier waarop de informatie die we digitaal consulteren technisch gestructureerd is. Apps en responsieve websites zijn vandaag de norm.

Dat is een probleem voor de banken en verzekeraars die het voorbije decennium massaal geïnvesteerd hebben in  zware volgebunkerde en vooral complexe websites. Die zijn niet meteen gebruiksvriendelijk op een mobiel apparaat.

Een aantal banken zoeken een oplossing door apps te lanceren voor specifieke populaire diensten. Betalen is de meest evidente. Bijna iedere bank in België heeft ondertussen zijn eigen betaalapp. Die oplossing is handig en snel realiseerbaar maar ze gaat voorbij aan de dieper liggende beweging die dit fenomeen drijft. De klant die kiest voor mobiele communicatie kijkt ook op een andere manier tegen verzekeren en bankieren aan. De klassieke websites zijn opgedeeld in functie van de organisatie van de maatschappijen. De moderne klant denkt in functie van zijn eigen leef- en werkomgeving en dat vraagt een compleet andere benadering.

Die kloof is maar moeilijk te overbruggen vanuit de bestaande bankenwebsites. Marktleider BNP Paribas Fortis (BNPPF) koos er radicaal voor om niet alleen een nieuwe website te bouwen, het bouwde ook een nieuwe bank. Hello Bank is volledig gemaakt om de mobiel bankierende klant te servicen. De keuze voor een apart platform houdt ook een strategische uitdaging in. Als de klant meer complexe oplossingen vraagt moet BNPPF erin slagen de afstand naar de klanten van haar hippe dochter Hello Bank te overbruggen. Dat vraagt een delicate evenwichtsoefening.

KBC koos voor een totaal andere strategie. De bank werkt momenteel aan een volledig nieuw gestructureerde en responsieve website onder haar eigen naam. KBC Touch is ontwikkeld voor het gebruik op een tablet. Er is bijzonder veel aandacht besteed aan de gebruiksvriendelijkheid van de interface. De website is opgedeeld in vijf functionele tabs en die gaan niet langer uit van de organisatie van de bank maar van de manier waarop de klant denkt. Een van de gevolgen daarvan is dat bancaire diensten en verzekeringsoplossingen gecombineerd aanwezig zijn. In de tab ‘Huis’ bijvoorbeeld, zitten de gegevens van de hypothecaire lening, de schuldsaldoverzekering en de woningverzekering samen. KBC doorbreekt daarmee het klassieke silodenken dat de financiële wereld decennialang heeft aangehouden.

KBC anticipeert met Touch ook op de nieuwe trend waarbij betalingen in een specifiek tijds- en bestedingskader geplaatst worden. Wie de tab betalen aanklikt krijgt een soort van digitaal huishoudboekje voorgeschoven. Iedere betaling wordt ondergebracht in specifieke rubrieken. Dat helpt om verstandiger te budgetteren. In het overzicht van je transacties staat ook een zogenaamde Nu – lijn. Dat laat toe om ook rekening te houden met de geplande transacties in de toekomst.

KBC Touch is nog niet helemaal afgewerkt maar toch maakt de bank de site al publiek. Dat duidt erop dat de grote banken haast willen maken om zich te wapenen voor de digitale vloedgolf die de financiële wereld de volgende jaren op zijn grondvesten zal doen daveren. Touch is alleszins een knap bedacht platform dat uitgaat van de leefwereld van de klant. Een site alleen zal echter niet volstaan om die klanten te overtuigen. De maatschappij achter dat platform moet haar organisatie durven structureren in functie van dezelfde waarden. Transparantie, flexibiliteit en klantgericht denken worden de bakens voor succes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.