Argenta zet schaderegeling op de digitale snelweg

De verzekeringssector lijkt eindelijk op de sneltrein van de digitale technologie te springen. Dat gaat het business model van de maatschappijen grondig dooreen schudden. Onder meer de procedure voor het afhandelen van schade gaat er helemaal anders uitzien. In de Verenigde Staten werken een aantal verzekeraars al in een cloudomgeving waar klanten, experts, herstellers en mensen van de maatschappij samen overleggen, afspraken maken en een schadegeval afhandelen. De winst in efficiëntie is evident. Een aantal maatschappijen regelen ook zelf de volledige afhandeling van schadedossiers. Daardoor kunnen ze prijzen onderhandelen die sterk onder de reguliere marktprijzen liggen. De klant hoeft zich verder geen extra zorgen te maken over de organisatie van de afhandeling.

Zo ver zijn we in België nog niet maar bankverzekeraar Argenta  zette vandaag toch een flinke stap in die richting. Argenta werkte al een tijdje aan een webapplicatie waarmee klanten zelf hun schade kunnen aangeven. Die hebben ze vandaag publiek beschikbaar gemaakt. Schade aangeven kan via de pc maar ook via de smartphone of hun tablet.

schadeargenta

Via de pc volstaat het om zich aan te melden op www.schadeargenta.be. Om de applicatie op een mobiel apparaat te krijgen moet de klant niet naar zijn geëigende appstore gaan maar een QR code scannen. Die gaat Argenta op al zijn documenten en folders drukken.

Op voorhand een profiel aanmaken is geen must maar de maatschappij raadt het zijn klanten wel aan. Wie dat doet kan in geval van schade op basis van een aantal beperkte gegevens snel een aangifte versturen. Die wordt onmiddellijk gecapteerd in de back-office van de maatschappij.

Zelf je schade aangeven kan voor auto-, woning en gezinspolissen. De aangifte bestaat uit vier tabs. In de eerste tab komen het polisnummer, de plaats en de datum van het schadegeval. Tab twee laat toe om de omstandigheden te beschrijven. Tab 3 dient om de tegenpartij te identificeren en in tab vier kunnen foto’s en video’s geplaatst worden.

De webapplicatie is een handige zet van Argenta. De klanten nemen een deel van het werk van bemiddelaars en experts over en als dat voldoende actief gebeurt betekent dat een flinke besparing op inzet van personeel en tijd. Het voordeel voor de klant is dat de regeling veel sneller kan gebeuren.

Expertise via camera van de klant

Argenta zet echter nog een belangrijke stap extra. Als de klant akkoord is kan de schadedienst van de maatschappij online via een camera op de hardware van de klant de schade meteen taxeren. De maatschappij heeft een jaar lang de kosten en ramingen in de schadedossiers geïnventariseerd. Die zijn in een software bijeen gebracht en met die expertise kunnen ze op afstand de schadevergoeding berekenen en de klant meteen uitbetalen. Dat zou in bepaalde gevallen zelfs op de dag van de aangifte nog kunnen. Die werkwijze is veel efficiënter en goedkoper voor de twee partijen. Klanten moeten geen tijd meer verliezen met het laten opmaken van offertes voor het herstellen van de schade. De maatschappij is niet meer afhankelijk van dure en tijdvretende expertises. Voor de expertisekantoren dringt een grondige herbronning zich op. Volgens Edmond Es van Argenta komen de meeste kleinere schadedossiers in aanmerking voor deze procedure. In aantallen is dat  makkelijk 50% van de dossiers.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.