Hoofdeconoom Petercam waarschuwt nu ook voor deflatie

Bart-van-craeynestHoofdeconoom van VKW Geert Janssens waarschuwt al een paar maanden voor het gevaar van deflatie. Hij werd aanvankelijk niet gevolgd in die bewering maar steeds meer economen nemen ondertussen het woord deflatie aarzelend mee in hun analyse. Bart Van Craeynest van Petercam bespreekt in zijn wekelijkse blog de negatieve inflatie die in een aantal Europese landen bereikt werd. Een gevaarlijk deflatiescenario noemt hij dat.

 

 

Van Craeynest maakt echter onderscheid tussen verschillende soorten inflatie.

  • Een belangrijke daling van prijsvolatiele producten kan tijdelijk voor een negatieve inflatie zorgen. Strikt genomen is dat een deflatie maar omdat het een zeer tijdelijk fenomeen is, is de impact ervan beperkt.
  • Een sterke en plotse productiestijging kan ook naar deflatie leiden maar die is positief omdat ze economische groei veroorzaakt.
  • De terugval van de vraag bij de consument leidt naar een gevaarlijke soort deflatie.

Dat consumenten hun aankopen uitstellen vindt Van Craeynest slechts een marginaal probleem. Zelfs als deflatie zich vertaalt in een terugval van de lonen is dat nog geen echte bedreiging omdat die daling gecompenseerd wordt door lagere prijzen. Het wordt pas een probleem als gezinnen met schuld zich in die situatie bevinden. Hun leningslasten dalen in principe niet en ze moeten hun budgetten verschuiven. Daadoor kan een negatieve prijs-loonspiraal op gang komen.

Bart Van Craeynest stelt dat de huidige negatieve inflatie een combinatie is van dalende energieprijzen en een vertraging van de vraag. De econoom wijst er voor de eerste keer op dat een negatieve impuls  genoeg kan zijn om in een gevaarlijk deflatiescenario terecht te komen. De ECB lijkt die situatie onder ogen te zien, volgens Van Craeynest. Het is echter hoog tijd voor actie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.