Autoverzekering wordt automanagement met Metromile

Metromile is een slim concept voor autoverzekeringen waarvan de premie gebaseerd is op de effectief gereden afstand. Het uitgangspunt van Metromile is de Metronome, een stukje technologie dat op de diagnose plug-in van de wagen wordt aangesloten en vervolgens allerlei nuttige zaken gaat meten. In de VS hebben alle wagens, gebouwd na 1996, die plug-in. Je krijgt bijvoorbeeld een overzicht van je verbruik maar ook van de technische toestand van je wagen. Dat laat toe om te anticiperen op een aankomend probleem. Wie zijn wagen niet terugvindt kan hem localiseren via de app van de Metronome.

In principe maakt de Metronome van iedere wagen dus een slimme wagen. Metronome meet echter geen gegevens over het rijgedrag.

Het bedrijf stelt de Metronome gratis ter beschikking maar het koppelt die installatie op een slimme manier aan de promotie voor haar autoverzekeringen. Metronome heeft een deal met verzekeraar National General Insurance. De maatschappij ontwikkelde een autopolis waarvan de premie gekoppeld is aan het effectief aantal gereden miles. De maatschappij krijgt die afstanden maandelijks  ingeseind via de Metronome. Wie geen verzekeringspolis heeft bij Metromile maar wel Metronome gebruikt, krijgt iedere maand een berekening van hoeveel hij had kunnen besparen.

De premies van Metromile zijn  vooral aantrekkelijk voor bestuurders die geen grote afstanden afleggen. De maatschappij geeft zelf aan dat ze tot 10.000 mijl per jaar altijd goedkoper is. In ons land heeft Corona Direct een vergelijkbaar concept. De Belgische directverzekeraar positioneert haar polis als goedkoper voor iedereen die geen 10.000 kilometer per jaar afhaspelt.

Het businessmodel van Metromile is niet enkel bedoeld voor bestuurders die minder grote afstanden afleggen. Het anticipeert ook op de trend die gedreven wordt door start-ups zoals Uber en Lyft. Die bedrijfjes worden momenteel gepercipieerd als concurrenten van de klassieke taxibedrijven maar dat is een te enge perceptie. Op relatief korte termijn zullen ze inspelen op een behoefte van mensen om korte ritten samen te delen met mensen die toevallig dezelfde bestemming hebben. De sociale media vormen een uitstekende basis om dat makkelijk te organiseren. Het is logisch dat daarvoor een fee wordt afgesproken en die kan een stukje verzekeringsdekking inhouden.

In ons land biedt Cambio een dienstverlening aan waarbij wagens collectief gebruikt worden. Cambio heeft een eigen vloot voertuigen die de leden van de vereniging voor een afgesproken periode en vergoeding tijdelijk kunnen gebruiken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.