Enge visie maakt banken irrelevant

In onze blog over de samenwerking tussen BNP Paribas Fortis en payment service provider Six schreven we eerder al dat het betaalmoment niet langer een op zich staande actie is die een aankoop afsluit. De opkomst van mobile wallets en de interactie met klanten op basis van nieuwe technologieën zoals beacons vervlechten het betaalmoment in een ruimere context die vaak al begint voordat klanten de winkel binnenlopen of binnensurfen. Dat is een probleem voor de banken want ze krijgen in het betaalsegment scherpe concurrentie van innovatieve technologiebedrijfjes die geen zwaar verleden meeslepen en zich louter kunnen focussen op hun kerntaak. Veel van die nieuwkomers hebben een  trendy imago waardoor ze ook vaak briljante geesten aantrekken. In een big data gedreven omgeving is dat een enorme troef.

Op Finextra schrijft Chris Yaldezian van IBM een artikel dat die opinie versterkt. Het maakt Apple geen klap uit dat ze uiteindelijk toch opteren voor NFC technologie, schrijft Yaldezian. Het belangrijkste is dat ze de manier waarop klanten shoppen kunnen heruitvinden en dat ze dat proces ook gaan domineren. Het gaat dus helemaal niet om de betaaltransactie, het gaat over het aankoopproces. Banken die vanuit een enge visie louter op de betaaltransactie blijven focussen worden op termijn allicht irrelevant, aldus Yaldezian. Technologiebedrijven zoals Apple bieden klanten een superbe mobiele koopbeleving.  Ze krijgen via hun mobiele apparaat interessante informatie en geïndividualiseerde promoties aangereikt. Om te betalen heeft de klant vandaag geen bank meer nodig. Daarom moeten banken de focus verleggen naar de koopervaring van de klant.

Klik hier voor het artikel van Finextra

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.