Delta Lloyd neemt opnieuw een warrige bocht en blaast verkoop van bankdochter af

Uit een persbericht van Belga blijkt dat Delta  Lloyd Groep uiteindelijk zijn bankdochter in België niet zal verkopen. De groep had exclusieve gesprekken aangeknoopt met een geïnteresseerde overnemer. Er kon echter geen akkoord bereikt worden over de prijs en de voorwaarden.

In het persbericht neemt de groep een bocht van 180° tegenover haar eerder gevoerde communicatie. De bank is plots een winstgevend bedrijf dat op eigen kracht kan functioneren binnen de groep. De Belgische bankdochter gaat door met haar strategie op basis van vermogensbeheer en moet een belangrijk distributiekanaal voor de verzekeringsmaatschappij worden.

De waarheid is dat Delta Lloyd Bank er in België nooit in geslaagd is om een effectieve doorbraak te realiseren. In het particuliere segment is de dominantie van de grootbanken en de mean& lean strategie van spaarbanken zoals Argenta en Crelan een harde dobber om te beconcurreren. Delta Lloyd Bank gooide het daarom een paar jaar geleden over een andere boeg en ging zich op vermogensbeheer voor het midden- en hogere segment van de particuliere klanten richten. In dat segment was het op dat moment al drummen geblazen en de gesprekken over integratie van een aantal grotere spelers waren volop aan de gang. De kansen om daar een rendabele business case te bouwen waren dus beperkt.Maar dat wordt plots toch weer de basis voor een nieuwe toekomst.

De bank zette destijds ook zwaar het mes in zijn distributie-apparaat.  De samenwerking met de zelfstandige makelaars werd gehalveerd en het aantal kantoren werd verminderd tot 55. Daarna kwam plots de beslissing om de bank te verkopen en zo meer middelen vrij maken voor de activiteiten van het Belgische verzekeringsbedrijf. Die verkoop wordt nu opnieuw afgeblazen.

Of de bocht in de strategie het eigen personeel gerust zal stellen kan sterk betwijfeld worden. Begin oktober eindigde een moratorium op ontslagen bij de bank en dat werd door de directie niet meer verlengd. Die weigering leidde even tot sociale onrust. De leiding van de bank kondigde tegelijkertijd opnieuw belangrijke fusies aan bij grotere kantoren. Die clustertechniek passen alle grote banken vandaag toe. Het duidt erop dat er verder in de kosten zal geknipt worden. In de eerste reorganisatiegolf werd echter al een belangrijk deel van de kantoren weg gezuiverd. De vraag is wat er na een tweede golf van integratie nog overblijft aan distributiekracht en marktvisibiliteit.

Wat het afblazen van de transactie betekent voor verzekeringsmaatschappij Delta Lloyd Life (DLL) is onduidelijk. De verzekeraar zou meer middelen krijgen uit de verkoop maar die zijn nu allicht niet langer beschikbaar. Ondertussen heeft DLL wel ZA-Verzekeringen gekocht en hebben ze distributie-akkoorden gesloten met Crelan. De verkoop van de pensioenportefeuille van Fidea liet DLL aan zich voorbijgaan. Volgens mensen dicht bij het dossier had dat alles te maken met de slechte kwaliteit van die portefeuille. Uiteindelijk kwam die in handen van AG Insurance.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.