Ikeadochter Ikano kan klassieke bank- en verzekeringssector pijn doen

De Tijd brengt vandaag kort het nieuws dat Ikea in Zweden verzekeringen gaat verkopen onder de eigen merknaam.  Dat gebeurt via de Ikano Group, een bedrijf dat in handen is van de zonen van Ikea-stichter Ingvar Kamprad. Op zich is dat nieuws geen verrassing. Ikano bestaat al sinds 1988 en biedt al jarenlang verzekeringsproducten aan in een aantal Europese landen. Het initiële uitgangspunt was om de eigen verzekeringsbehoeften van Ikea intern te managen maar die knowhow kan makkelijk gerendabiliseerd worden door ze naar de klanten van de winkelketen uit te breiden.

Wat Ikano echter vooral illustreert is hoe en waarom de klassieke organisatie van de financiële sector snel en substantieel onder druk komt te staan en zal veranderen. Ikano focust op drie belangrijke objectieven: het beheer van een aantal Ikea-vestigingen, financiële producten die aansluiten bij de noden van Ikea klanten en verzekeringsproducten die inspelen op het risicoprofiel van die klanten.

Dat veroorzaakt een sterke ontvlechting van het klassieke aanbod zoals dat vandaag nog gebeurt bij onze banken en verzekeraars. In verzekeringen pikt Ikano deelsegmenten uit waar het een trendy aanbod doet aan haar klanten. Dat zijn geen complexe all-in-one polissen maar eenvoudige deelwaarborgen die inhaken op een directe behoefte van de Ikea klant.

Het ‘Finance’ aanbod van de groep doet net hetzelfde en is uiteraard hoofdzakelijk gericht op  betalen en de financiering van aankopen.

Met die aanpak gaat Ikano regelrecht in tegen de klassieke aanpak van de gevestigde bank- en verzekeringssector. Die denken nog erg steriel in de silo’s en subsilo’s die ook ingebed zitten in hun organisatie.

Uit een aantal studies over de manier waarop de jongere generaties denken en leven blijkt duidelijk dat eenvoud, transparantie, flexibiliteit, snelle toepasbaarheid en no nonsense hun waardenpatroon kleuren. De aanpak van Ikano is daar een antwoord op, net zoals het retailaanbod van Ikea daar ook sterk bij aansluit.

Together we create solutions, based on fair terms and simplicity that bring value to our customers. (IKANO)

Allicht werkt de groep aan een mobile wallet waar het een aantal financiële functies kan combineren met voordelen in de retailomgeving van Ikea. De groep beschikt over de perfecte fundamenten om daar een krachtige commerciële oorlogsmachine van te maken. Ze verkopen wereldwijd een product dat onmiddellijk impact heeft op de woon- en leefomstandigheden van hun klanten. Ongetwijfeld hebben ze daar een pak ‘big data’ over verzameld.

Spelers als Ikea zullen zich sterk gaan manifesteren in de sfeer van bankieren en verzekeren. De klassieke financiële sector staat voor de uitdaging om zich daartegen te wapenen. Dat kan enkel door zich snel en structureel te herbronnen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.