Regeerakkoord voorziet aanpassing minimumgarantie tweede pijler

De teksten van het regeerakkoord zijn bekend gemaakt door CD&V. Er staan een paar opvallende passages in over aanvullende pensioenen. Blijkbaar gaat de regering ervan uit dat de minimum rendementsgarantie van 3,75% voor bijdragen betaald door de werknemer en 3,25% voor de toelagen van de werkgevers in tweede pijler pensioenen niet langer houdbaar is.

Uit het korte stukje tekst begrijpen wij vier belangrijke principes:

  1. Er moet een minimum rendementsgarantie blijven. Bedrijven die hun aanvullend pensioen indekken met een tak23 contract moeten dus beseffen dat ze een risico nemen.
  2. De minimumgarantie moet gerelateerd zijn aan de reële marktrendementen. Vanuit Europa wordt al langer een koppeling aan de OLO op 10 jaar gesuggereerd. Allicht zal de regering in die richting evolueren.
  3. De minimumgarantie is een actieve component. Als de marktrente aantrekt moet ook het minimum rendement omhoog gaan.
  4. Nieuwe toezeggingen moeten opnieuw verzekerbaar worden. Dat is een opvallend zinnetje. Momenteel zijn de bedrijven verantwoordelijk voor de minimumgarantie maar zij dekken hun verplichtingen vaak af via een groepsverzekering. De verzekeraars zitten momenteel echter met het water aan de lippen. Enkel via een combinatie van technische rente en winstdeelname worden de minimumdrempels nog gehaald. We moeten er wel bij vermelden dat die minima pas gelden op einddatum. Ze gelden dus niet van jaar tot jaar. Een afdekking die slechts tijdelijk onvoldoende is, hoeft dus in principe geen probleem te zijn.

De regering zal erop toezien dat een minimum rendementsgarantie blijft bestaan waarbij er een billijke verhouding moet bestaan tussen de rendementsgarantie en de reële rendementen. Dit betekent ook dat de minimum rendemenstgarantie kan stijgen wanneer de reële rendementen omhoog gaan. Daarbij is het essentieel dat nieuwe toezeggingen voor aanvullende pensioenen opnieuw verzekerbaar worden.(Tekst Begrotingsakkoord)

Klik hier voor de volledige tekst van het regeerakkoord

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.